×

Recensie

Alternative

18 februari 2016

John Cale

M:Fans

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

M:Fans John Cale Alternative 4 John Cale – M:FANS Written in Music https://writteninmusic.com

‘It was time to decimate the despair from 1981 and breathe new energy, rewrite the story’, aldus John Cale over M:FANS, de radicale herinterpretatie van een van zijn meest opvallende albums: Music For A New Society, uit 1982. De dood van Lou Reed speelde zeker een rol bij het terugkeren naar dat album vol songs over wroeging en treurnis.

Deze keer zijn de sleutelwoorden echter woede en vuur en klinken de songs voller, steviger en meer afgerond. De rol van elektronica is groter; Thoughtless Kind en Close Watch klinken nu als stemmige, wat donkere R&B waarbij Cale het zelfs aandurft die vermaledijde autotune in te zetten. Hij komt er mee weg doordat de tracks een eigen leven leiden in hun nieuwe vorm en door het avontuurlijke karakter zonder meer het luisteren waard blijven. Op Close Watch wordt hij overigens bijgestaan door Amber Coffman van Dirty Projectors.

If You Were Still Around kreeg twee rigoreuze behandelingen van Cale. Het resultaat is respectievelijk een mooie diepe, ambient-achtige track met plechtstatige sferen en een minder interessante, explicietere versie die deels door koorzang wordt gedragen. Hier en daar blijft Cale wat dichter bij de soms skelet-achtige muziek uit 1982; Taking Your Life In Your Hands heeft nog steeds een rudimentair karakter, ondanks het arsenaal aan elektronica. Op Broken Bird begeleidt Cale zichzelf op piano en weet hij te ontroeren. Deze versie had absoluut niet misstaan op de beste werken van Nick Cave.

Sanctus (Sanities Mix) klinkt als nineties EBM/Industrial en hoewel niet slecht voegen deze dance-invloeden niet veel relevants toe aan M:FANS. Tekstueel heeft deze versie ook beduidend minder impact doordat Cale’s stem zwaar bewerkt is en hij de strijd aan moet gaan met een stevige beat en noise. Dit geldt in zekere zin ook voor Library Of Force, een song uit 1982 die pas later opdook en werd toegevoegd aan de reissue van Music For A New Society en die Cale voor M:FANS ook flink bewerkte. Ook de afsluitende track Back To The End was sinds 1982 op de planken blijven liggen. Sterk vocaal georiënteerd met dominante toetsenpartijen is dit een treffende afsluiter van deze verrassende herinterpretatie: indringend en zwaar op de hand maar minder verwarrend en spaarzaam dan het meeste materiaal van het orginele album van 34 jaar geleden.

Je kunt van mening verschillen over de vraag of Music For A New Society geschikt is voor een bewerking en of Cale daar gewoon niet vol ontzag vanaf had moeten zien. Het fragmentarische, open karakter van het album uit 1982 en de bijzonder grote emotionele betrokkenheid van Cale bij de songs rechtvaardigen deze stap echter. John Cale is natuurlijk ook niet het behoudende type, dit blijkt eens te meer uit M:FANS, een inderdaad nogal radicale bewerking van zijn oude klassieker en een album dat op zichzelf beschouwd gewoon sterk is en dan ook op eigen benen kan staan.

M:FANS is los op plaat verkrijgbaar maar verschijnt op cd als dubbelalbum, samen met de geremasterde versie van Music For A New Society. 1. Prelude
 2. If You Were Still Around
 3. Taking Your Life in Your Hands
 4. Thoughtless Kind
 5. Sanctus [Sanities Mix]
 6. Broken Bird
 7. Chinese Envoy
 8. Changes Made
 9. Library of Force
 10. Close Watch
 11. If You Were Still Around (Choir Reprise)
 12. Back to the End