×

Recensie

Pop

14 februari 2023

Joesef

Permanent Damage

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Bold Cut

Permanent Damage Joesef Pop 4 Joesef – Permanent Damage Written in Music https://writteninmusic.com

Joesef, ho daar, toch niet weer een aanpassing van de naam van Cat Stevens? Neen dus. Permanent Damage is, na een paar uitstekende ep’tjes, het stevige debuut van een sympatieke teddybeer, een Schotse bink met ontwapenende Boy George-blik. Joesef maakt net van diezelfde aanstekelijke jazzy danspop als die we ergens van onze eigen kwetsbare Oscar And The Wolf herkennen. Met op zijn album een plejade aan wellustige queerzangnummers met boterzachte melancholische soulinslag.

Het beeld voor de plaattitel haalde hij in een opwelling bij een pakje sigaretten: Joesef kijkt terug op zijn eigen ‘blijvende damage’. Net als Max Colombie worstelt hij met verscheurende emoties en complexen, laat hij even diep in zijn ziel kijken als hij zingt over eenzaamheid, depressie, liefde en gebroken harten. Hij tobt over zijn jeugd in het grijze Glasgow, tijd die niet bepaald over rozen liep. Hij rouwt over een versie van zichzelf die hij nu wellicht definitief kwijt is en ontdekt gaandeweg vooral, met alle pijn vandien, zijn eigen homo-identiteit.

Getalenteerd als ie is, schrijft, boetseert, zingt en producet hij al die lieflijke songs zelf, voorziet hij hun pakken trieste inhoud van het luxueus, supercatchy popjasje dat je je als vanzelf laat aanmeten. Wordt al direct vergeleken met Sam Smith of Amy Winehouse, neem dit erbij voor wat het waard is. Joesef is gewoon heel onthullend in zijn heel lichamelijke muziek. Dansbare, ongrijpbare soul, r&b en elektro, doordrongen van vintage texturen, boven alles moderne versies van een nostalgische Motown-sound uit zijn jeugd en uit mama’s platenkast.

In een hemels orkestrale ouverture, de opener Permanent Damage, zet Joesef, omgeven door violen, zijn gouden falsetto voor het eerst magistraal in de etalage. Eropvolgend komt het heerlijke, zachte disconummer, It’s Been a Little Heavy Lately, gelaagde song, aanvoelend als een bad trip, met springerige Tame Impale-vibe en een gevocoderde Joesef zalig drijvend op levendige percussie. East End Coast is een hommage aan een Londense relatie en tegelijk expressie van zijn ontworteling en emotionele band met zijn ma daar in het verre Glasgow.

Als een breekbare Frank Ocean zingt hij vervolgens op zijn persoonlijke favoriet over wanhoop, het tedere Just Come Home With Me Tonight, hunkering naar toch nog een laatste toekomstloze nacht. In het zachte maar kwetsbare Borderline komt hij met alle ‘permanente schade’ in zijn rugzak als in een coming of age tot inzicht dat iets zijn levensblik nu wel voorgoed veranderd heeft.

Na het zuiders broeierige, funky Didn’t Know How (To Love You) komt de pure soul van Apt. 22 tot leven, song met de ziel van The Mamas & The Papas, met z’n mooie violen en met ook verrassende samenzang met ‘big papa teddy bear’ Guy Garvey van Elbow. De douchesong, het spacey, etherische Shower is weids en bevat veel zelfgemaakte koorzang en beelden van vervlogen vriendschap.

Het pure, meest persoonlijke juweeltje is dan toch wel het overrompelende Joe, over de opkomst en verval van een hoogst passionele tienerrelatie, groovy en tegelijk filmisch en dramatisch én met voldoende stuff dan ook voor die veelzeggende video. Ook Blue Car is triest pakkend, andermaal een filmische song als een in en uitwervelende angstdroom. Evenzo Moment, terugkijkend op een voorbije romance als op een terminale ziekte en dan toch maar alles vrolijk verpakken in een regelrechte dansvloerpopsong. Sterk. De prikkelende soul van Last Orders dan, roept inderdaad onweerstaanbaar Amy Winehouse op.

Op dit toch wel spectaculair debuutalbum Permanent Damage is Joesef grotendeels teruggegaan naar één toxische, manipulatieve relatie uit zijn tienertijd. De man leerde veel uit dit verdriet: heeft van Permanent Damage niet enkel zijn uitlaatklep gemaakt, maar ook het handvat om nu te leven en zijn serieuze zet naar persoonlijke groei. Hij noemt zich honderduit gelukkig nu. Doen, laten en relaties zijn op een rijtje gezet, zijn leven in het moment is bruisender dan ooit en hij sluit het album zelfs af met All Good. Dit alles duurt ook mooi al zoveel langer dan het goede weer in Schotland. De zalen lopen vol en het grote internationale succes wenkt ineens meer dan ooit. Goed zo, dat het Joesef van harte gegund is. 1. Permanent Damage 
 2. It's Been a Little Heavy Lately 
 3. East End Coast 
 4. Just Come Home with Me Tonight 
 5. Borderline 
 6. Didn't Know How (To Love You) 
 7. Apt 22 
 8. Shower 
 9. Joe 
 10. Blue Car 
 11. Moment 
 12. Last Orders 
 13. All Good