×

Recensie

Rock

13 januari 2018

Joe Satriani

What Happens Next

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Sony Legacy

What Happens Next Joe Satriani Rock 4 Joe Satriani – What Happens Next Written in Music https://writteninmusic.com

Wie de carrière van guitarist Joe Satriani een beetje heeft gevolgd weet dat de man vrijwel altijd garant staat voor kwaliteit, maar sinds 2006 ernstig last heeft van voorspelbaarheid. En dan hebben we hebben niet eens over zijn inwisselbare hoesontwerpen waarop hij steevast met een leren jackie en zonnebril en menigmaal met een (nieuwe) gitaar staat afgebeeld.

Op het eerste gehoor klinkt What Happens Next als zijn voorgangers, maar na een paar luisterbeurten blijkt de variatie net wat groter en heeft de nieuwe ritmesectie van drummer Chad Smith (Red Hot Chili Peppers en Satriani’s bandmaat in Chickenfoot) en bassist Glenn Hughes (Black Country Communion, Deep Purple, Trapeze en natuurlijk als solo artiest) een positieve invloed op de sound. Het swingt net iets meer dan op Shockwave Supernova en Unstoppable Momentum. Het funkstempel dat Hughes nog wel eens op composities wil drukken, valt nauwelijks op en komt eigenlijk maar op een compositie naar voren.

Het openingsnummer heet Energy en die titel is niet toevallig gekozen want de uptempo rocker zorgt dat het album in vliegende vaart start. In het navolgende Catbot stampen Hughes en Smith er flink op los en draait Satriani de distorsieknop op 11. De donderende riff in Thunder High On The Mountain klinkt lekker vet en ook de compositie is samen met Headrush een van de betere op dit album. Satriani laat zich van zijn dromerige kant zien op Cherry Blossoms en ook op Smooth Soul laat hij zich van een lieflijke, bijna poëtische kant zien. Die ingetogen stukken zorgen voor de nodige variatie tussen hardere stukken als Looper en het ijzersterke Super Funky Badass. Met een goede zanger als Hughes aan boord is het opmerkelijk dat het album volledig instrumentaal is. Dat biedt Satriani natuurlijk wel de mogelijkheid om alle nummers live te spelen op zijn volgende G3 tournee (met Dream Theaters’s John Petrucci en Def Leppard’s Phil Collen) die binnenkort start en naar verluidt later dit jaar naar Europa komt.

De fans zullen ongetwijfeld verrukt zijn over Satriani’s 16e (!) soloplaat. Het is een van de betere albums uit zijn catalogus en staat garant voor menig uurtje luisterplezier. Satriani blijft echter keurig binnen de paden die hij eerder baande, verrast nergens en zal dus weinig nieuwe zieltjes winnen voor zijn technisch perfecte snarenspel. Sammy Hagar liet in december weten dat hij in 2018 graag een nieuwe plaat met Chickenfoot wil maken. Laten we hopen dat de schema’s van Satriani, Smith en Anthony het toelaten om gezamenlijk nummers te schrijven en een studio in te duiken want Chickenfoot is toch nog wat leuker dan Joe solo. 1. Energy
 2. Catbot
 3. Thunder High On The Mountain
 4. Cherry Blossoms
 5. Righteous
 6. Smooth Soul
 7. Headrush
 8. Looper
 9. What Happens Next
 10. Super Funky Badass
 11. Invisible
 12. Forever And Ever