×

Recensie

Rock

11 maart 2011

Joe Bonamassa

Dust Bowl

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue

Dust Bowl Joe Bonamassa Rock 4.5 Joe Bonamassa – Dust Bowl Written in Music https://writteninmusic.com

Joe Bonamassa levert al enkele jaren op rij een goede plaat af. Het wachten was op een klassieker, een gitaarplaat zo goed en compleet dat er decennia later nog over gesproken wordt. Is Dust Bowl die klassieker geworden?

Slow Train begint veelbelovend en het navolgende titelnummer is werkelijk uitstekend door sterke staaltjes instrumentbeheersing. Tennessee Plates met gastzanger John Hiatt is swingende, opzwepende country dat herinnert aan de samenwerking van David Lee Roth met Travis Tritt. Tegelijk zorgt het nummer voor de nodige variatie. The Meaning Of The Blues en Black Lung Heartache zijn overtuigende bluesrocknummers zoals we die van Bonamassa gewend zijn. De samenwerking met Black Country Communion maatje Glenn Hughes op Free’s Heartbreaker levert eveneens een geslaagd liedje op. Hun samenwerking op de recente Pushking plaat was echter nog beter. De tweede helft van Dust Bowl levert met The Whale That Swallowed Jonah en Prisoner nog twee sterke composities.

Op dit twaalfde album bewijst Bonamassa dat hij als componist is gegroeid, uitstekend en ingetogen kan spelen, solo’s schrijf die in de nummers passen en een goed oor heeft voor variatie, toon en sfeer. Ondanks alle superlatieven sluimert het gevoel dat Bonamassa nog beter kan. Hij zit al jaren in een zeer productieve cyclus met minimaal één en soms twee albums per jaar. Als hij iets meer tijd zou nemen voor contemplatie gaat die klassieker er vast en zeker komen. Tot die tijd vermaken we ons opperbest met het zeer goede Dust Bowl en kijken we reikhalzend uit naar de tweede schijf van Black Country Communion.

Tracklisting Dust Bowl:

 1. Slow Train
 2. Dust Bowl
 3. Tennessee Plates (met John Hiatt)
 4. The Meaning Of The Blues
 5. Black Lung Heartache
 6. You Better Watch Yourself
 7. The Last Matador Of Bayonne
 8. Heartbreaker (met Glenn Hughes)
 9. No Love On The Street
 10. The Whale That Swallowed Jonah
 11. Sweet Rowena (met Vince Gill)
 12. Prisoner


 1. Slow Train
 2. Dust Bowl
 3. Tennessee Plates
 4. The Meaning Of The Blues
 5. Black Lung Heartache
 6. You Better Watch Yourself
 7. The Last Matador Of Bayonne
 8. Heartbreaker
 9. No Love On The Street
 10. The Whale That Swallowed Jonah
 11. Sweet Rowena
 12. Prisoner