×

Recensie

Rock

11 maart 2018

Jimi Hendrix

Both sides of the sky

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Sony Legacy

Both sides of the sky Jimi Hendrix Rock 3.5 Jimi Hendrix – Both Sides Of The Sky Written in Music https://writteninmusic.com

“The Times They Are A Changin … Backwards.” Uw recensent ontving zijn recensie-exemplaar op vinyl van de platenmaatschappij. Hendrix is een grootheid uit het analoge muziektijdperk en die verdient natuurlijk om op vinyl gehoord te worden. Both Sides Of The Sky is het sluitstuk van een trilogie van onuitgebrachte nummers, alternatieve versies en demo’s uit de periode 1968-1970. Het begon in 2010 met Valleys Of Neptune en ging drie jaar later verder met People, Hell & Angels en nu is daar na dan het slotoffensief. Het is wederom een fraaie verzameling nummers die de Hendrix fanatici nieuwe hoogtepunten zal bezorgen met hier en daar een kans op zelfbevlekking.

Een swingende versie van Mannish Boy opent het album en laat meteen horen dat producent Eddie Kramer het geluid fantastisch heeft opgepoetst. Deze versie wint het makkelijk van die op Blues. De versie van Lover Man is lekker intens en bewijst hoe goed het trio Hendrix, Cox en Miles op elkaar was ingespeeld. Daarna worden we getrakteerd op de zoveelste versie van Hear My Train A Comin’, een klassieker in het Hendrix oeuvre die we eigenlijk een paar keer te vaak hebben gehoord. Het vervormde gitaargeluid geeft een lekker rauw tintje aan het geluid, maar feitelijk voegt deze versie weinig toe aan de lange reeks die tot op heden het licht zag.

De alternatieve versie van Stepping Stone is interessanter. Drummer Buddy Miles jaagt het tempo flink op waardoor het nummer enigszins gehaast klinkt. Het ritme stuitert meer dan de versie op First Rays Of The New Rising Sun. Het nummer $20 Fine was tot voor deze release onbekend. De zang wordt verzorgd door Stephen Stills die ook de orgelpartij verzorgd. Zijn stem, de instrumentatie en stijl zorgen voor onverwachte en welkome variatie. De versie van Power Of Soul klinkt een beetje dun en minder vet dan die op South Saturn Delta. De jamsessie die Jungle is gedoopt klinkt aanvankelijk best aardig, maar ontbeert een spanningsboog en richting waardoor het wat doelloos voortkabbelt. De evergreen Things I Used To Do die samen met Johnny Winter is ingespeeld onderstreept dat het hier om stokoude opnamen gaat. De uitvoering blijft trouw aan het origineel en herinnert geregeld aan de versie die Duane Allman ooit opnam.

Het bijna acht minuten durende Georgia Blues is een bluesnummer in de traditionele stijl met fraai gitaarwerk en fijne saxofoonsolo van Lonnie Youngblood die overigens ook een deel van de vocalen voor zijn rekening neemt. De instrumentale versie van Sweet Angel heeft weinig om het lijf terwijl de Joni Mitchell cover Woodstock wel een verrijking is. Ook op dit nummer pingelt Stephen Stills mee op zijn orgel. Send My Love To Linda is twee minuten saai, maar leeft in de tweede helft op als Hendrix zijn groove vindt en de andere muzikanten eindelijk invallen. Het sluitstuk heet Cherokee Mist dat eerder op de boxset The Jimi Hendrix Experience stond, maar hier wordt opgefleurd met een sitar. Dat geeft het nummer een aangenaam esoterisch tintje.

Both Sides Of The Sky is uitsluitend geschikt voor echte Hendrix fans en een fraaie afsluiting van de trilogie. In het verleden deden we wel eens uitspraken over de bodem van Hendrix’ archiefkist, maar die vergissing maken we niet meer want die kist bevatte zoveel dubbele bodems dat er vast wel weer een keer iets boven komt drijven. Wellicht zien de Black Gold opnamen (een tape met 16 akoestische nummers) nog een keer het licht. 1. Mannish Boy (5:01)
 2. Lover Man (3:03)
 3. Hear My Train a Comin' (7:25)
 4. Stepping Stone (3:12)
 5. $20 Fine (4:59)
 6. Power of Soul (5:55)
 7. Jungle (3:28)
 8. Things I Used to Do (3:41)
 9. Georgia Blues (7:55)
 10. Sweet Angel (3:54)
 11. Woodstock (5:19)
 12. Send My Love to Linda (4:36)
 13. Cherokee Mist (7:01)