×

Recensie

Alternative

09 februari 2015

Jefre Cantu-Ledesma

A Year With 13 Moons

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Mexican Summer

A Year With 13 Moons Jefre Cantu-Ledesma Alternative 4.5 Jefre Cantu-Ledesma – A Year With 13 Moons Written in Music https://writteninmusic.com

Multi-instrumentalist en labelbaas (het Root Strata label) Jefre Cantu-Ledesma is al ruim 20 jaar druk bezig in de wereld van experimentele muziek. Vrij recentelijk vormde hij samen met Liz Harris (Grouper) nog Raum, een rustig en dromerig ambientproject. Als soloproject is zijn werk misschien nog wel persoonlijker;  Love Is Steam was een klein meesterwerk vol analoge klanken en warme gitaardrones. Ondertussen werd zijn discografie stiekem maar groter, door de toevoeging van onder andere zeer gelimiteerde 7” vinyl en tapes.

A Year With 13 Moons zou je weer een grotere release kunnen noemen, het wordt in ieder geval als zodanig gepromoot. Het pakt zijn titel van de Rainer Werner Fassbinder film In einem Jahr mit 13 Monden. Voor dit album liet Cantu-Ledesma zich veelvuldig beïnvloeden door experimentele cinema, meldt hij vaak in interviews.  De manier waarop regisseurs als Alain Resnais en Chris marker herinneringen, tegenstelingen en emoties in hun films verwerken  blijkt belangrijk voor dit album. Belangrijker nog bleek het opnameproces en dan vooral de locatie. In de Headlands Center for the Arts kreeg hij de kans om uren ongestoord materiaal op te nemen. Dit album is daarvan een weloverwogen selectie.

Toch voelt die selectie als één geheel. Als luisteraar wordt je muzikaal heen en weer geslingerd tussen muren van gitaarlawaai, kabbelende ambient, abstract industriële klanken en 80’s pop. Pop? Ja, al moet je daar wel even geduld voor hebben. Gitaarlagen en synthesizers worden dikwijls gebruikt om een muur aan noise op te trekken. Echter net zo vaak worden deze elementen gebruikt voor het overbrengen van een warm- en nostalgisch gevoel; denk aan liggen in het gras, of je eerste kus. Een drumcomputer komt soms om de hoek kijken en versterkt dat gevoel. Samples van Jefre Cantu-Ledesma zorgen voor een extra emotioneel tintje. Deze samples komen op de luisteraar over als flarden van herinneringen: mensen die praten, lopen, koken, het hoort allemaal bij het leven. Elementen die vaak niet duidelijk te herkennen zijn, maar deze flarden maken het wel extra persoonlijk.

Het is het contrast dat uiteindelijk werkt en het album zo interessant en vol emotie maakt. Het contrast van hard-zacht, lief-kwaadaardig, euforisch-triest . Voor Jefre Cantu Ledesma was dit materiaal een manier om zijn opgebroken liefde te verwerken. Zo klinkt het ook, maar voor de luisteraar is er genoeg ruimte om er een eigen verhaal bij te denken. Geen vrolijk verhaal waarschijnlijk, maar een mooi verhaal is het wel….

Tracklisting A Year with 13 Moons:

01.  The Last Time I Saw Your Face
02.  Love After Love
03.  Disappear
04.  Mirror Of Past & Future
05.  Interiors
06.  Pale Flower
07.  The Twins Shadows
08.  Agate Beach
09.  The Spree
10.  Early Autumn
11.  A Portrait Of You At Nico’s Grave, Grunewald, Berlin (for Bill K.)
12.  Remembering
13.  Görlitzer Park
14.  Along The Isar
15.  At The End Of Spring
16.  Remains

  1. The Last Time I Saw Your Face
 2. Love After Love
 3. Disappear
 4. Mirror of Past & Future
 5. Interiors
 6. Pale Flower
 7. The Twins / Shadows
 8. Agate Beach
 9. The Spree
 10. Early Autumn
 11. A Portrait Of You At Nico's Grave, Grunewald, Berlin (for Bill K.)
 12. Remembering
 13. Görlitzer Park
 14. Along the Isar
 15. At the End of Spring
 16. Remains