×

Recensie

Jazz

04 februari 2014

Jeff Ballard Trio

Time's Tales

Geschreven door: Henning Bolte

Time's Tales Jeff Ballard Trio Jazz 4 Jeff Ballard Trio – Time’s Tales Written in Music https://writteninmusic.com

Time’s Tales is een jam van drie uitzonderlijke musici, te weten gitarist Lionel Loueke, saxophonist Miguel Zenon en slagwerker Jeff Ballard, waar Californische, Midden-Amerikaanse en West-Afrikaanse geboortegronden elkaar treffen. (Nu zou eigenlijk een rij van namen moeten volgen wie met wie allemaal gespeeld heeft en hoe dicht het bij de grootheden van de jazz zit, maar dat zou een dubbeling zijn van hetgeen je op de site van het zo opvallend mooi gereactiveerde OKεh label kunt vinden).

Time’s Tales is een mooi dubbelzinnige titel. Verhalen gaan over het verleden om het heden zin te geven en het verstrijken van tijd manifesteert zich in muzikale klanken met haar eigen tijdsmaten en tijdsindeling. Time’s Tales, dat is ongepolijste, spontaan klinkende muziek – bare bones, vanuit de percussieve oer-impuls gespeeld en teruggebracht naar de essentie in tien variaties. Het is even omschakelen!

Het drietal opent fulminant met het sterk West-Afrikaans getinte Virgin Forest, een stuk van Loueke. Het volgende stuk met trekjes van Pygmeën-zang heeft ook iets weg van de bewegingen van Thelonius Monk maar feitelijk is het gebaseerd op de schitterende zang van het winterkoninkje. Waarlijk verrassende verbindingen. Beat Street is een onversneden New Orleans second line beat die hier nog extra sterk Afrikaans getint is. En dan de overgang in een ongewone, uitgebeende versie van een George Gershwin song. Opvallend de keuze van drie ‘externe’ songs op het album: Gershwin, de Cubaanse song-matador Silvio Rodriguez en Queens Of The Stone Age. Daartussen in het nagenoeg programmatische stuk Dal (A Rhythm Song) van Bela Bartók, afkomnstig uit diens etudenboek voor viool-duetten (boek II nr. XX).

Dit driemanschap zal live waarschijnlijk nog sterker uit de verf komen. Komende vrijdag 7 februari speelt het Time’s Tales Trio in het Amsterdamse Bimhuis.

VIDEO concert Cité de la Musique (Parijs) (september 2011)

Trackinglist Time’s Tales:

  1. Virgin Forest
  2. Western Wren (A Bird Call)
  3. Beat Street
  4. The Man I Love
  5. Free 1
  6. Hangin’ Tree
  7. Dal (A Rhythm Song)
  8. El Rearador De Sueños
  9. Mivakpola
  10. Free 3