×

Recensie

Jazz

30 september 2010

Positie 12 Jaarlijst 2010

Jef Neve Trio

Imaginary Road

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Imaginary Road Jef Neve Jef Neve Trio Jazz 4.5 Jef Neve Trio – Imaginary Road Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Belgische jazzpianist Jef Neve de meest getalenteerde pianist van zijn generatie is wordt met de jaren alleen maar duidelijker. Met zijstappen binnen de klassieke muziek, de pop (met Gabriel Rios) en de acid jazz (Groove THing) weet hij zijn spel continue te verfijnen en verrijken.

Na het opvallend succesvolle ‘piano & vocals’ album For All We Know wat Jef Neve maakte met jazzzanger Jose James is het met Imaginary Road weer tijd voor Jef Neve Trio. Alle geweldige ‘zijprojecten’ terzijde weet Neve immer zijn beste composities voor zijn eigen Trio te bewaren. Na jaren gewerkt te hebben met bassist Piet Verbist trok Jef einde van vorig jaar de Nederlandse, in New York wonende, Ruben Samama, aan en het heeft het Trio een geweldige boost gegeven.

Waar de eerste vier Trio albums dicht bij elkaar bleven laat Imaginary Road een nieuw geluid horen. Een ambitieus en indrukwekkend geluid. In vrijwel elke compositie wordt de uitdaging gezocht. De muzikanten zoeken elkaar op om tot het emotionele uiterste te gaan. Het levert een album op dat van begin af aan intrigeert en overtuigt. Met het broeierige Vibe als album opener wordt de sfeer geschapen die met het prachtige The Space We Need hartstochtelijk wordt voortgezet. Het geweldige drumwerk van Teun Verbrugge biedt de basis voor Samama en vooral Neve om te excelleren. Zo groovy en vrij klonk het JNT nog nooit.

De daarop volgende composities versterken het beeld van een Trio in grootse ontwikkeling. De 2 door Samama geschreven composities versterken dat beeld. Juist in Little Piece For Justin en She Comes From The East (For Amber), geleid door het geweldige basspel van Samama weet Neve steeds de juiste snaar te raken met inventief pianospel. Het toepasselijk getitelde For The People zal blijken een nieuwe live klapper te zijn. In afsluitstuk Endless DC valt uiteindelijk alles wat het nieuwe Trio zo goed maakt optimaal samen. Een zeer spannend opgebouwde en als in een trans eindigende dikke 13 minuten durende jazz exploratie die zijn weerga niet kent. Imaginary Road is een groots album van een groots Trio en het beste wat dit jazzjaar tot op heden voortbracht. 1. Vibe 1
 2. The Space We Need
 3. Sofia
 4. Colours And Shades
 5. Little Piece For Justin
 6. She Came From The East (For Amber)
 7. Atlas
 8. For The People
 9. Saying Goodbye On A Small Old Ugly White Piano
 10. From The Very Deep
 11. Endless DC