×

Recensie

Electronic

31 maart 2017

Jazzanova

The Remixes 2006-2016

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Sonar Kollektiv

The Remixes 2006-2016 Jazzanova Electronic 4 Jazzanova – The Remixes 2006-2016 Written in Music https://writteninmusic.com

Het Berlijnse collectief Jazzanova heeft nog steeds een status hoog te houden in een wereld die wordt aangeduid als downtempo, electronica, chill-out jazz of nu jazz. Een vergaarbak van diverse substromingen en onderstromen, die vooral is beïnvloed door vooral zwarte muziek. En alhoewel de referentiekaders vooral in het verleden liggen en dit een belangrijke inspiratiebron vormt, wordt met behulp van de aanwezige technologie en nieuwe inzichten vaak avontuurlijke, grensoverschrijdende en vooral bij vlagen innovatieve muziek voortgebracht. Of het nu krakende geluidscollages, beatdriven funkexcursies of helder geproduceerde nu jazz is, alles kan en alles mag. En muzikale creativiteit stond bij Jazzanova altijd wel voorop.

Ondanks de hoeveelheid aan participanten en de tijdspanne dat het collectief actief is (00’s), zijn er slechts drie studio-albums verschenen. Van het bij verschijnen behoorlijk vernieuwende In Between (2002) via het in 2008 verschenen en al meer op traditionele leest geschoeide Of All The Things naar het weer vier jaar later uitgebrachte album Funkhaus Studio Sessions. De abstractie uit de begintijd maakte steeds meer plaats voor een conventionelere aanpak en leverde dat toegankelijkere muziek op met een groter publiek bereik. Die verbreding leidde overigens niet tot een grotere output van eigen werk, maar lag het accent vooral op het remixen van tracks van allerlei allooi, naast een druk bestaan on the road en het runnen van het Sonar Kollektiv label. En in de loop van de jaren zijn er heel wat remixen gemaakt, die veelal op soms lastig te vinden 12”es zijn uitgebracht. En zoals het in die tijd met vinyl vaak het geval was, gold weg = weg en op = op en jammer dan.

Om dan toch een deel van die niet onverdienstelijke remixen niet in het zwarte gat te laten verdwijnen, werden de beste reconstructies bijeengebracht op verzamel-CD’s, die op gezette tijden werden gereleased en steeds een bepaalde periode bestreken. Na compilaties die de jaren 1997-2000 (release in 2000) en de periode 2000-2005 ( release in 2005) bestreken, werd het de hoogste tijd om weer eens een nieuwe verzameling remixen te bundelen. En omdat er sinds 2005 geen nieuw vervolg is verschenen, betekende dat meteen ook een langere periode waaruit een scherpe keuze uit gemaakt moest worden. Uiteindelijk werden negen remixen geselecteerd voor The Remixes 2006-2016.

Remixen kent vele disciplines. Jazzanova kiest niet er niet voor om originele versies compleet en onherkenbaar te verbouwen, maar om de oorspronkelijk bedoelde sfeer van de basistrack zoveel mogelijk intact te laten met tegelijkertijd voldoende speelruimte, zonder daarin te dominant te zijn. De resultaten zijn veelal met een soepele swing omgeven comfortabel klinkende tracks, die ruim in te zetten zijn. Nergens opdringerig en evenmin worden krampachtige pogingen ondernomen om aansluiting te vinden bij de laatste ontwikkelingen, maar te kiezen voor een aanpak die bijdetijds is, zonder die eigen identiteit te willen inleveren. En hoe dat in de afgelopen jaren heeft uitgepakt is op The Remixes 2006 – 2016 te horen.

De originele versies van de tracklisting op deze verzamelaar zullen maar weinig mensen gehoord hebben en zal de eerste kennismaking hiermee via de remixen gebeuren. En zal dat ook het ijkpunt van beoordeling zijn. Een bonte verzameling van veelal onbekende namen sieren de playlist. Des te beter, want dan kan de aandacht vooral gericht worden op de muziek. En die is zorgvuldig vormgegeven. 8 intense en subtiel gemaakte remixen met oog voor detail, die zich allemaal afspelen in een vergelijkbaar idioom. Zwoele nieuwe versies met invloeden uit alle hoeken en gaten, zoals de bossa-afro van Malika Ayane (Dimentica Domani), de slijpersoul van Joe Bataan (Ordinary Guy), de broken beats van Furry Freaks (All Over The World), de acidjazz van Skybreaks (Heritage) en de smooth club van Atjazz (Parallels), om maar enkele opvallende tracks te noemen. Voldoende variatie dus en Jazzanova geeft er blijk van alle disciplines goed te beheersen. En omdat de luisteraar niet wordt platgeklapt met allerlei geluidseffecten en de digitale effectentrucendoos goeddeels gesloten blijft, zijn dit remixen die eigenlijk ook gewoon de originele versies hadden kunnen zijn.

The Remixes 2006-2016 laat vooral horen dat Jazzanova vooral staat voor consistentie in stijl en uitwerking en dat die 10 jaar vooral continuïteit laat horen met een sound die weliswaar enigszins uitontwikkeld, maar nog lang niet versleten is.

The Remixes 2006-2016 beslaat helaas slechts één CD en was er voldoende materiaal voorhanden om er nog een CD mee te kunnen vullen. Maar ondanks het geringe aantal van 9 tracks is het gebodene meer dan de moeite waard en is deze verzamelaar daarmee dan ook een gegarandeerde best buy.

Tracklisting The Remixes 2006-2016

  1. Spinning Motion – Naze (Jazzanova Remix)
  2. Outlines – Listen To The Drums (Jazzanova Remix)
  3. Atjazz Featuring Dawne B – Parallels (Jazzanova Serial Remix)
  4. Heritage Orchestra – Skybreaks (Jazzanova Remix)
  5. Malika Ayane – Dimentica Domani (Jazzanova Remix Dub)
  6. Paul Randolph – Believer (Jazzanova Remix)
  7. Hugh Masakela – Stimela (Jazzanova Remix)
  8. Furry Freaks with Terra Deva – All Over The World (Jazzanova Mix)
  9. Joe Bataan – Ordinary Guy (Jazzanova Rework Extended Version)