×

Recensie

Jazz

29 maart 2019

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Crossroads

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Joc Records

Crossroads Jazz Orchestra of the Concertgebouw Jazz 5 Jazz Orchestra of the Concertgebouw – Crossroads Written in Music https://writteninmusic.com

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) zorgt met het dubbelalbum Crossroads weer voor een hoogtepunt in de Nederlandse jazz. Dat deden ze al met de in 2016 uitgekomen cd I didn’t know what time it was waarop ze samenwerkten met Hammond grootheid Dr.Lonnie Smith met wie ze van 21 t/m 25 mei in Birdland in New York zullen optreden.

Vanaf 1999 zet het JOC de big band muziek in Nederland op overtuigende wijze op de kaart. Tot 2015 onder leiding van Henk Meutgeert en sindsdien onder leiding van Dennis Mackrel en Rob Horsting. Het idee voor dit dubbel album kwam van artistiek leider en bariton saxofonist Juan Martínez. Diverse orkestleden componeerden voor Crossroads: gitarist Martijn van Iterson, tenor saxofonist Simon Rigter, trombonist Ilja Reijngoud, alt saxofonist Jorg Kaaij, klarinettist Joris Roelofs en co-dirigent Rob Horsting die samen met oa chef dirigent Dennis Mackrel voor de sterke en veelzijdige arrangementen zorgde. Andere arrangeurs zijn Ilja Reijngoud, Veluwe Halkosami, Henk Meutgeert, Ed Partyka en Michael Abene.

Heel opvallend is de voortreffelijke dynamiek. Tijdens de diverse solo’s van orkestleden weet het orkest mooi een begeleidende backing rol in te nemen om vervolgens uit te pakken met stuwende blazerspartijen. Shortcut is een pakkende compositie van Martijn Van Iterson die zich laat horen als een erg goede gitarist/componist. Met een fraaie pianosolo van Hans Vromans. Van Iterson’s eigen solo is gevarieerd en lichtvoetig net als in zijn andere composities Sixmas en Swarms waarin ook zijn compositietalent goed tot uitdrukking komt.En wat een ijzersterke en spannende compositie is Simon Rigter’s Olivia’s Dance. Ilja Reijngoud’s English Heart wordt gekenmerkt door een romantische sfeer.

Op de eerste cd is het geweldige drumwerk van Marcel Serierse te horen, op de tweede van Martijn Vink. De tweede cd wordt gekenmerkt door een heel andere sfeer dan de eerste. Met drie bijzonder mooie composities van Joris Roelofs. De tracks duren tussen de 8 en iets meer dan 10 minuten. En er gebeurt veel , met dezelfde dynamiek als op de eerste cd. Wat een dynamisch begin in Para Poli, Roelofs schittert zelf in zijn solo op de bas klarinet. De volle sound van het JOC wordt afgewisseld met een sprankelende gitaarsolo van Van Iterson. Ataraxia begint met een spannende bijna filmische intro van drums, basklarinet en trompet (Ruud Breuls). Dit zou zo bij een dansvoorstelling passen; met een beetje fantasie kun je de beelden erbij bedenken. Roelofs’ derde compositie The Ninth Planet heeft een mellow tempo en wordt ook gekenmerkt door een filmische sfeer, mede door de indringende bas klarinetsolo van Roelofs.

Het slotstuk A Minor Confusion is gecomponeerd en gearrangeerd door Rob Horsting. Was de vorige track relaxed, hier wordt meteen een uptempo swing ingezet en kun je er als luisteraar beelden van een drukke en levendige stad bij krijgen. Het is een complex klinkende compositie met weer schitterrollen voor trompettist Ruud Breuls en tenorsaxofonist Simon Rigter. Het is een erg sterke en pittige afsluiting van een kwalitatief hoogstaand big band jazzalbum.

Tracklisting Crossroads:

CD 1:

 1. Shortcut
 2. Olivia’s Dance
 3. English Heart
 4. Jane St.2 AM
 5. Sixmas
 6. Swarms

CD 2:

 1. Para Poli
 2. Ataraxia
 3. The Ninth Planet
 4. A Minor Confusion


 1. Para Poli
 2. Ataraxia
 3. The Ninth Planet
 4. A Minor Confusion