×

Recensie

Electronic

09 juli 2020

Jameszoo & Metropole Orkest

Melkweg (dubbel vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brainfeeder

Melkweg (dubbel vinyl) Jameszoo & Metropole Orkest Electronic 4.5 Jameszoo & Metropole Orkest – Melkweg (dubbel vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

De albums met het Metropole Orkest blijven maar uitkomen momenteel. In het voorjaar waren daar al het album met de Amerikaanse gitarist/zanger Cory Wong en met Sohn en nu, begin van de zomer, is daar dan de officiële uitgave van het Metropole Orkest met Jameszoo, het alias van Brabander Mitchel van Dinther, nadat het album reeds vorig jaar digitaal beschikbaar kwam.

De basis van de concerten die Jameszoo met het Metropole gaf waren de composities van zijn debuutalbum Fool dat in 2016 verscheen op het voorname Los Angeles platenlabel Brainfeeder, het label van Steven Ellison, beter bekend als Flying Lotus. Een release die wereldwijd werd opgepakt en lovende kritieken ontving.

De rijke composities van Fool verdienden een orkestbewerking en als Jules Buckley, dirigent/arrangeur van het Metropole Orkest, die onder handen neemt weten we dat het goed gaat komen. Hoewel het album Fool 11 tracks kent, belanden er nu 9 op Melkweg, het dubbelvinyl, dat er van de opnamen, die reeds vorig jaar digitaal verschenen, gemaakt werd. En afsluiter (rolrolrol) is zelfs een volledig nieuwe compositie.

In het jaar volgend op zijn debuutplaat werd van Dinther gevraagd samen met het Metropole Orkest het Amsterdam Dance Event in oktober te openen in de Melkweg. Hij nam vrienden Richard Spaven (drums), Niels Broos (orgel, synths, Rhodes), Frank Wienk aka Binkbeats (percussie) en John Dikeman (sax) als band mee het podium op.

Het is Jules Buckley die dit project boven alles uit tilt. Wat hij eerder met bijvoorbeeld Laura Mvula bereikte was dat alles wat ze op haar debuutalbum liet horen met het geweldig spelende orkest beter klonk. Alsof de songs van het album zo bedoeld waren. Met de tracks van Fool gebeurde tijdens de optredens en nu ook met het vinyl hetzelfde. De tracks geven met het Metropole hun totale potentie weer.

De fijne arrangementen voor het orkest geven de al zo fijne composities een weelderige meerwaarde en hoe slim zijn de momenten gekozen waarin je alleen de band hoort en het orkest daar even later op in speelt. Mooi hoe het soms even helemaal los gaat ((soup)) en het orkest subtiel overpakt en de boel weer bij elkaar pakt. Subliem arrangement.

Melkweg is een mooie ontdekplaat die je ook Fool weer even weer even terug doet pakken. Om even te luisteren hoe de composities ook alweer zonder orkest klonken. Spannend hoe het publiek eerst niet te horen is maar met de fijn dwarse saxsolo van Dikeman in (soup) ineens wel.

De grote rijkdom in sound vindt op (nail) en het van wel heel dikke break beats (Spaven is geweldig) voorziene (flu) en (crumble), hemelse hoogten. Het volledige arsenaal in instrumenten wordt daar ronduit geniaal gebruikt om warmte en optimale sfeer te creëren. De derde kant van dit dubbelalbum laat zien dat als zeer getalenteerde muzikale mensen met elkaar samenwerken ze tot magnifieke hoogten kunnen komen.

Ook de vierde kant van het vinylpakket is van grote waarde. Het geweldige, super avontuurlijk (meat), op Fool al een hoogtepunt, wordt in de versie met orkest nog eens lekker extra lang opgetrokken naar bijna 9 minuten. Ronduit magisch wat Jameszoo, met een excellerende Dikeman, en Metropole Orkest hier flikken. Overweldigend. Het al net zo avontuurlijke (rolrolrol) is de erg fijne afsluittrack van het album.

Melkweg is een geweldig album en de samenwerking tussen Jameszoo en het Metropole een meer dan uitstekende vondst. Niet verwacht dat je op basis van één album in combinatie met een orkest al tot zulke grote hoogten kunt komen. Niet verwacht ook dat Fool een zo uitbundig vervolg zou krijgen. Dit is de absolute Nederlandse top.

Wat je als nadeel kunt opvoeren is dat het jammer is dat je het publiek vrijwel niet te horen krijgt terwijl je weet dat dit live is opgenomen. Vooral na zo’n fantastische climax in (crumble) wil je die explosie aan enthousiasme uit de zaal terug horen. Daar staat dan weer tegenover dat het ook niet afleidt van wat band en orkest hier voor elkaar hebben gekregen. Dus ik klaag niet, bepaald niet zelfs. Melkweg is een absolute topplaat.

Kant A:

  1. (flake)
  2. (loose)

Kant B:

  1. (toots)
  2. (soup)

Kant A:

  1. (nail)
  2. (flu)
  3. (crimble)

Kant B:

  1. (meat)
  2. (rolrolrol)