×

Recensie

Jazz

07 juli 2020

JAF Trio

JAF Trio

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz

JAF Trio JAF Trio Jazz 4 JAF Trio – JAF Trio Written in Music https://writteninmusic.com

De Finse jazzscene blijft, gelijk aan de Britse en Vlaamse, zich constant openbaren met zeer opvallende nieuwe albums. Het verse JAF Trio verrast nu met hun gelijknamige debuut.

Waar veel van de jonge Britse en Vlaamse jazzmuzikanten met nieuwe elementen uit de elektronica stoeien blijven de jonge Finnen steeds erg dicht bij de pure jazz en duwen ze die in nieuwe vormen en met veel energie uitdagende kanten op. Saxofonist Adele Sauros, bassist Joonas Tuuri en (Deense) drummer Frederik Emil Bülow laten op hun debuut een heerlijke gretigheid horen.

Hun zeven tracks tellende debuut laat een puur en dynamisch spelend trio horen dat met veel overtuigingskracht hun klasse etaleert. Het is Bülow die met vijf stuks het gros van de composities aanleverde voor hun debuut. Sauros en Tuuri leverden elk één compositie aan. Dat is flink verrassend omdat op het album de contrabas van Tuuri en de sax van Sauros prominent in het geluid van de band zitten.

Maar goed luisteren betekent dat rots in de branding wel degelijk Bülow is met verrassend rijk drumspel. Heerlijk hoe hij de ritmes op steeds weer andere manieren aanduwt en ook als de contrabas van Tuuri hem op de groove zet steeds verrassende andere wendingen inzet. Daarnaast durft Sauros zowel heerlijk melodieus en warm spel te combineren met dwars en lekker pittig.

Op hun debuutalbum zoekt het geweldig spelende trio een uitdagende lijn. De composities van Bülow zijn vrij en geven volop de ruimte om te laten horen waar de jonge muzikanten toe in staat zijn. Een groot genot om het trio muzikanten in composities als Ninth Row Of the Fifth Floor, Masterpiece en Nostalgia hun uptempo weg te horen gaan en met Something New de verstilling te vinden.

Op kant twee van het album gaan ze met het wel heel erg fijne Dark Sparkle, Shades of Tomorrow en Der Er Dig gewoon verder waar ze op andere kant al volop wisten te overtuigen. Een straf trio waardig, spelen ze net zo gemakkelijk volledig vrij dan weer combineren ze ingetogen stukken met mooie melodische lijnen. Luister toch eens hoe prachtig een compositie als Shades of Tomorrow zich vormt.

Ondertussen al diverse jaren hun sporen binnen de jazzscene aan het verdienen, hoor je het vele spelen terug. De losheid in spelen gecombineerd met een strakke techniek leveren steeds daverende composities op die met veel spelplezier steeds weer een extra dimensie krijgen. JAF Trio heeft een erg fijn en opwindend debuut gemaakt. De muzikanten die vanuit de Finse jazzscene via het geweldige Helsinki platenlabel We Jazz de wereld in gekatapulteerd worden, wil je allemaal erg graag in de gaten houden. Er zit iets in het Finse water dat die jazzscene daar wel heel erg aantrekkelijk maakt.

Kant A:

  1. Ninth Row Of The Floor
  2. Masterpiece
  3. Something New
  4. Nostalgia

Kant B:

  1. Dark Sparkle
  2. Shades Of Tomorrow
  3. Det Er Dig