×

Recensie

Electronic

24 mei 2014

Inventions

Inventions

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Temporary Residence

Inventions Inventions Electronic 2 Inventions – Inventions Written in Music https://writteninmusic.com

Inventions is een project van Mark Smith (gitarist van Explosions in the Sky) en Matthew Cooper (Eluvium). Hoewel de post-rock van Explosions in the Sky niet direct te vergelijken is met de ambient en drones van Eluvium, zijn er ook sterke overeenkomsten tussen beide acts. Beiden hebben als einddoel het neerzetten van een stuk muziek dat sterk door sfeer wordt bepaald, een bepaalde emotie uitdraagt. De samenwerking tussen deze twee heren – zowel vrienden als tourgenootjes – is dus een logische.

Hoe is de rolverdeling dan? Het album is duidelijk meer ambient georiënteerd, wat een grotere rol voor Matthew Cooper doet vermoeden,   maar soms valt lastig te zeggen welke geluid aan wie valt toe te wijzen. De problemen beginnen op het moment dat die scheiding wel duidelijk is; het gitaarspel doet soms afbreuk aan de sfeer die met een mooie ambientlaag wordt opgebouwd. Anderzijds kan diezelfde elektronica er met een onsubtiele beat voor zorgen dat een emotioneel beladen gitaarpartij om zeep wordt geholpen. Nergens is dat duidelijker dan op Sun Locations / Sun Coda, waar beats doen denken aan een digitale hardcore-track die zomaar uit had kunnen komen op het Ad Noiseam label, maar waar de rest van het nummer klinkt als gruizige ambient. Een combinatie die bijna werkt, maar uiteindelijk zit het elkaar teveel in de weg. Vocal samples en bombastische percussie geven het album bovendien een sfeer mee die in de buurt komt van Keltische new-age muziek. Het is glad, ongepast en zorgt zo af en toe voor een kitsch randje.

Voor de dappere lezers die na al dit negatieve commentaar toch stug doorgelezen hebben tot deze laatste alinea;. gruizige ambient, donkere drones en dromerige gitaarpartijen hadden dit tot een mooi en vloeiend geheel kunnen maken. Het eindresultaat is echter niet geslaagd, waar de meeste elementen teveel met elkaar botsen in plaats van samenwerken.

Tracklisting Inventions:

1. Echo Tropism
2. Flood Poems

3. Entity

4. Luminous Insects

5. Peaceable Child

6. Sun Locations / Sun Coda

7. Recipient

8. Psychic Automation  1. Echo Tropism
  2. Flood Poems
  3. Entity
  4. Luminous Insects
  5. Peaceable Child
  6. Sun Locations / Sun Coda
  7. Recipient
  8. Psychic Automation