×

Recensie

Alternative

03 januari 2015

Iceage – Plowing Into The

Plowing Into The Field...

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Matador

Plowing Into The Field... Icaage Alternative 4 Iceage – Plowing Into The Field… Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat je een avondje te verliefd ben geweest op je fles whisky gebeuren er soms rare dingen met de manier waarop je de werkelijkheid ziet. Het beluisteren en beoordelen van muziek is hierop geen uitzondering; plotseling klinken The Pogues als de meest begaafde band uit de muziekgeschiedenis en zijn de meest vals gezongen liedjes van Neil Young opeens kristalheldere pareltjes. Als je de volgende dag opstaat lijkt alles weer normaal, in eerste instantie. Toch klopt er iets niet, want je anders zo subtiel klinkende lievelingsalbum klinkt nog steeds als onlogisch gestructureerde onzin in je oren. Speciaal voor die periode van ontwaken zou elke (occasioneel) drank- en muziekliefhebber een speciaal plekje in de kast moeten hebben.  Ik kan alvast verklappen dat het nieuwe album van Iceage ook op dat plekje thuishoort.  Deze nihilisten legden voorheen een lomp, somber en chaotisch postpunk-geluid vast op hun albums. Cynisch, venijnig, bitter, rauw en compromisloos zijn woorden die te binnen schieten als je de band zou moeten omschrijven.

Vooral dat compromisloze is gebleven, maar niet op de manier waarop de luisteraar dat verwachtte. Het geluid op dit album is zwalkend en onvast. Dit zwalken wordt nog verder versterkt door dissonante viool- en pianopartijen, die de muziek dikwijls lijken te hinderen in plaats van ondersteunen. Tel daarbij op dat de vocalen van zanger Elias Bender Rønnenfelt werkelijk klinken als boze dronkenmanspraat. Als je luistert naar zijn teksten, moet je toegeven dat Elias juist beschikt over veel scherpe humor en cynisme. Met deze verbetenheid worden onderwerpen als familie, verveling en het geloof behandeld. Maar goed, wie let er op de teksten……..als je daadwerkelijk zo katerig ben zoals ik hierboven omschreef? Juist, niemand! Noem het art-punk met een vleugje country, noem het een hangover cure….het werkt.

Plowing Into the Field of Love:

 1. On My Fingers
 2. The Lord’s Favorite
 3. How Many
 4. Glassy Eyed, Dormant and Veiled
 5. Stay
 6. Let It Vanish
 7. Abundant Living
 8. Forever
 9. Cimmerian Shade
 10. Against the Moon
 11. Simony
 12. Plowing Into the Field of Lov


 1. On My Fingers
 2. The Lord's Favourite
 3. How Many
 4. Glassy Eyed, Dormant And Veiled
 5. Stay
 6. Let It Vanish
 7. Abundant Living
 8. Forever
 9. Cimmerian Shade
 10. Against The Moon
 11. Simony
 12. Plowing Into The Field Of Love