×

Recensie

Alternative

29 december 2022

I Work In Communications

Kiss My Emoji Ring

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: tier.debut

IWIC-Kiss My Emoji Ring
Kiss My Emoji Ring I Work In Communications Alternative 4 I Work In Communications – Kiss My Emoji Ring Written in Music https://writteninmusic.com

I Work In Communications (IWIC) kent in Marius Mathiszik (gitaar, bas, synths, loops, glockenspiel, editing) de voornaamste aanjager. De student aan het conservatorium ArtEZ in Arnhem wordt echter meer dan adequaat bijgestaan door de Britse George Crowley (sax, effecten) en Dave De Rose (drums).

Kiss My Emoji Ring is een spannende maar ook zeker toegankelijke plaat die lekker ongrijpbaar blijft, al kun je er zeker de sleutelwoorden electronic, jazz impro, krautrock en avant-garde op loslaten. Net als zovele albums van de afgelopen jaren kwam ook dit werk tot stand door individuele, geïsoleerde sessies tijdens de Covid-19 pandemie. De chemie tussen de improviserende muzikanten, hun klasse, alsmede de nabewerkingen van Marius Mathiszik hebben er echter voor gezorgd dat de muziek wonderlijk mooi als een natuurlijk geheel klinkt. ‘The difficult situation of the pandemic made me learn a new compositional technique of writing off other contributor’s live improvisations. It was an investigative journey into the possibilities and boundaries of collaborating with musicians that are separated in time and space’, aldus de in Duitsland geboren Mathiszik.

Stalagmit, de exclusieve bonustrack op de cassette, laat een soort buitenaardse (onderwater)wereld horen waar de bewegingen traag zijn. Zonder beat kringelen elektronische lijntjes en bliepjes door en langs elkaar. Hierna verschijnen drums in een desolaat landschap van vreemdsoortige delay en feedback, waarbij ook nog een saxofoon opduikt, bijna als een found sound. We hebben het over Blubberplanet I.

Na die intrigerende openingstracks laat IWIC een hechter geluid horen op Mission to Find a Christmas Tree on Mars. De heldere elastische bas valt op. Net als de jazz- en techno-invloeden. Knap hoe IWIC op natuurlijke wijze bij deze stevigere passage is uitgekomen na het open en vrije begin. F# Politics begint met een groovy bas en verknipte (surf)gitaren. Er ontwikkelt zich een damp van analoge synthgeluiden, een noisy, elektronische waterval in slowmotion.

De muziek van IWIC is van een weldadige frisheid. Uitdagend, maar zoals gezegd ook toegankelijk, of in ieder geval uitnodigend voor ruimdenkende luisteraars. Nebula werkt vanuit een warme bas/sax-opbouw om lekker verder te borrelen met cymbal washes, saxlijnen, belletjes en kleine noise. Die luchtige deken aan geluidjes en texturen is toch een handelsmerk van IWIC, blijkt meer en meer. Toch verschiet de band nog wel van sfeer: zo is Take that Drone off My Lawn het soort diepe space jazz(dance)/trip hop waar Red Snapper nog weleens mee kwam, 25 jaar geleden. En met afsluiter Blubberplanet II klinkt het drietal weer opvallend speels en losjes, al is de ambiance weer spacey. De saxofoon van George Crowley brengt daarbij ook nog de nodige spiritualiteit. Zo weet IWIC van begin tot eind te boeien en te prikkelen op geraffineerde, maar ook zeker natuurlijke wijze.

Kiss My Emoji Ring verschijnt als – fraai vormgegeven – cassette bij het Griekse label voor experimentele muziek tier.debut. Het album is ook digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.  1. Stalagmit
  2. Blubberplanet I
  3. Mission to Find a Christmas Tree on Mars
  4. F# Politics
  5. Nebula
  6. Take that Drone off My Lawn
  7. Blubberplanet II