×

Recensie

Pop

17 september 2021

Homeshake

Under the Weather

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sinderlyn

Under the Weather Homeshake Pop 3 Homeshake – Under the Weather Written in Music https://writteninmusic.com

Na een vijftal goed verteerbare soft pop albums raakt de labiele gevoelspersoon Peter Sagar met zijn eenmansproject Homeshake de binding met zijn omgeving kwijt, en dwaalt hij steeds verder in de neerwaartse spiraal van lusteloosheid, depressie genaamd weg. Zijn muzikale Under The Weather uitvlucht is een heuse slaapkamerplaat. Niet zozeer aan verliefde stelletjes gericht om tot in de late nachtuurtjes samen de liefde op te bedrijven. Ondanks het zwoele zachte stemgeluid is de eenzaamheid van het uitzichtloze bestaan het hoofdthema. Under The Weather is vooral somber en neerslachtig van toon. De veiligheid van het vertrouwde in een vervreemde kleine wereld.

De voormalige Mac DeMarco gitarist vertolkt een schimmenspel met zijn eigen duivelse karakterschaduwen en bezit nog maar een fractie van de levendigheid die hij naast zijn voormalige maatje op het podium uitstraalt. Peter Sagar verkeert de laatste twee jaren in een zware depressie waardoor het hem al de nodige moeite kost om uit bed te komen, en blijft hangen in het zinloos naar oude Star Trek afleveringen staren. Het verlaten van de slaapkamer is al helemaal een onmogelijke opgave, waardoor hij die beperktheid misbruikt om als kluizenaar in alle stilte aan Under The Weather te sleutelen.

Ondanks de vele amicale figuren om zich heen kan de uit Montreal afkomstige artiest maar niet in zijn nieuwe woonplaats Toronto wennen. Het plezier wat hij normaal uit het touren haalt is tot een onverzadigd minimum weggezakt. En als de omgeving dan begrensd is tot wat er binnen die vier muren gebeurd, kom je al snel bij een veredelde dagdroom plaat uit. De betere periodes gebruikt hij om met producer Lucas Nathan het geheel te perfectioneren. De rol van deze goede vriend mag men veel breder zien. Het speelplezier komt langzaam weer terug, en wordt hij door zijn metgezel uit het diepe dal getrokken.

Wake Up! Het opstarten van het dagelijkse ritueel. Het is zo belangrijk om volgens een zinvol patroon te werken om juist die negatieve spanningsloze structuur van afzondering te doorbreken. Die opgelegde vastigheid biedt zeker houvast, de eentonigheid ligt hierdoor ook op de loer. De ingetogenheid van de songs heeft echter ook iets huiselijks en knus wat door de aanwezige blikken huis-tuin-en-keuken percussie in de gebroken harten blues van I Know I Know I Know versterkt wordt.

Under the Weather is echter ook geen stijlbreuk met de eerder verschenen albums, maar dus zeker geen achter de wolken schijnt de zon verhaal. De zomer van 2021, druilerig, wat bleekjes met hier en daar een poging om wat van de dag te maken. Lastig, omdat het uiteindelijke eindresultaat duidelijk een voortvloeisel van sterk verhoogde zonlichtarmoede en volgevreten duistere wolkenvelden is. De afgestofte synthesizers en licht funkende baspartijen ontdooien de kilte door er een diepwarme glanswaas overheen te leggen, maar houden daarmee ook de verstikkende melancholica bedekt en wollig.

Het zijn allemaal bedrieglijke factoren die het zwarte innerlijk in babyfrisse pasteltinten onderdompelen. Mierzoet en met een onschuldige kinderlijke zachtheid. Fantasierijk door het uitdagende gebruik van bliepjes en piepjes, verveeld door het zielloze lege omhulsel van de omlijsting. Het is allemaal gemaakte leukdoenerij wat een track als Inaminit boven de middenmoot uittrekt. Na Reboot! ontbreekt het heimelijke verlangen om Under the Weather te herstarten. 1. Wake Up!
 2. Feel Better
 3. Vacuum
 4. I Know I Know I Know
 5. Inaminit
 6. Careful
 7. Mindless
 8. Spend It
 9. Half Asleep After the Movies
 10. Passenger Seat
 11. Tenterhooks
 12. Reboot!