×

Recensie

Alternative

13 december 2011

Holloys

Suns Lungs

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Wille Anderson

Suns Lungs Holloys Alternative 4 Holloys – Suns Lungs Written in Music https://writteninmusic.com

Het is direct raak met opener #25: dubbele drums en dubbele baslijnen die je bij de lurven grijpen. Vervolgens worden we ook nog getrakteerd op trompet en een zanger die aan een geagiteerde Peter Gabriel doet denken. Synths zetten de punt stevig op de i en de aftrap van het album van Holloys is een feit.

De band laat zich onder meer inspireren door PIL en Fela Kuti maar bij het beluisteren van Suns Lungs hoor je eigenlijk gewoon een volvette dwarsdoorsnede van postpunk, punkfunk, indie, dance, afro en pop. Een mix die uitnodigt tot dansen. Track twee, Rainbow Beam, maakt ook gebruik van alle gangbare stijlelementen van de postpunk en punkfunk maar kent een prettige, poppy inslag in het refrein. Change Ur Lover herbergt ook dat lichtvoetige, dansbare, hitgevoelige element dat van Holloys een relatief toegankelijke band maakt. Het had een track van Digitalism kunnen zijn. Ook hier weer een dikke baspartij.

Holloys komt hier en daar ook experimenteler voor de dag. Bijvoorbeeld met de opvallend getitelde instrumentals Your Songs Have Nice Tits en Poop Shadows, korte, minimalistische tracks die geënt zijn op dubstep.

Holloys brengt geen potentiële radiohits, noch memorable melodielijnen. De band richt zich meer op de dansvloer, de trance en de confrontatie. De ervaren bandleden – sommigen speelden met Dave Grohl, Beastie Boys en The Breeders – weten echter genoeg variatie in te bouwen om de boel interessant te houden. Awesome!! is een sensuele, door synthesizers voortgestuwde, track met bijzonder smakelijke breaks waarin een hoofdrol wordt opgeëist door een doeltreffende, dubbele baslijn. En tegen het einde van de plaat weet Holloys de aandacht vast te houden door effectieve inzet van percussie, synths, trompet en dwarse ritmiek, al blijkt op de lange duur de hese, luide stem van James Carrington Brown IV wat te dominant.

Holloys is bij vlagen zeer opwindend, al heb je het gevoel dat de band in staat moet zijn een nóg beter album te produceren. Maar dat euvel kennen vergelijkbare groepen als The Rapture en Radio 4 ook. Zo blijft er altijd nog iets te wensen over. Maar daar valt mee te leven; ondertussen vermaken we ons prima met dit ritmische monster Suns Lungs.  1. #25
  2. Rainbow Beam
  3. Your Songs Have Nice Tits
  4. Change Ur Lover
  5. Poop Shadow
  6. Awesome!!
  7. Fun
  8. Clash Dub
  9. Visions
  10. Rebirth