×

Recensie

Jazz

17 november 2013

Hiromi, The Trio

Move

Geschreven door: Wouter Schenk

Move Hiromi Uehara The Trio Project Jazz 3.5 Hiromi, The Trio Project, Move Written in Music https://writteninmusic.com

Move is het tweede album dat de Japanse pianiste en componiste Hiromi Uehara (p) uitbracht met Anthony Jackson (b) en Simon Phillips (d) met als bandnaam ‘The Trio Project, na de CD ‘Voice’ in 2011. Dat project beperkt zich niet alleen tot de studio, in tegendeel. Het trio toert al twee jaar over de hele wereld. In 2012 waren ze te zien op Norths Sea Jazz, stage Hudson. Aanstaand weekend – op 22 en 23 november treedt zij op tijdens de Night of the Proms in Ahoy, Rotterdam.

Hiromi werd in 1979 geboren in Japan en volgde  vanaf haar vijfde klassiek pianoles en vanaf haar 14e kwam ze in aanraking met de jazz. Het verhaal gaat dat Chick Corea Hiromi op haar 17e in Tokyo ontdekte, waar hij toevallig voorbij kwam toen ze aan het oefenen was op het conservatorium van Tokyo. Corea was onmiddellijk onder de indruk en nodigde haar uit om mee te spelen bij een concert wat hij in Tokyo gaf. In 2003 studeerde ze af in Boston en kwam haar eerste album Another Mind uit. Anthony Jackson (New York, 1952) is bekend als de uitvinder van de zes-snarige bas en speelde met vele grootheden uit zowel de pop als jazz scene samen. Simon Phillips (London, 1957] heeft een uitgebreide carrière in de popmuziek. Hij speelde onder andere met The Who en Toto.

Het album Move bruist van de stijlen. Jazz, fusion, bebop tot en met klassiek aandoende motieven. Dan weer groovy, dan weer swingend. Hiromi is een kunstenaar op de toetsen, razend snel. Jackson en Phillips zijn uitstekende partners voor haar. Met een brede ervaring in de pop, rock en jazz weten ze Hiromi uit te dagen. Hiromi schreef alle nummers en het thema is de dag die begint met de wekker in titelsong en beginnummer Move en eindigt in contemplatie met de laatste song 11:49 PM.

Het titelnummer heeft een snel percussief intro, waarna het gelijk in een up-tempo verder gaat met zich snel afwisselende en herhalende motiefjes. Je wordt gelijk meegezogen in de explosieve energie die het hele album uitstraalt.  Bij elk nummer heeft ze enkele woorden die uitleggen wat de gedachte achter de song is. Bij Move is dat vrij vertaalt: ‘de wekker klinkt, wees klaar voor een nieuwe dag, een nieuwe pagina in jouw leven’. Die nieuwe dag in je leven is dan ook de titel van het volgende nummer.  In Brand New Day begint het wat rustiger en is wat melodieuzer. Met Phillips op de cymbalen en Jackson rustige meedeinend op de bas met het nog steeds rappe spel van de Japanse virtuoze.  Bij het nummer Endeavor, schrijft Hiromi: ‘Ga naar je werk, maar leef je om te werken, of werk je om te leven!?’ Hier horen we de keyboard toegevoegd waarop het thema voor het nummer simultaan met de bas wordt gespeeld en daarna ruimte ontstaat door lange piano- en drumsolo’s.  In Rainmaker hoor je de regendruppels als noten door het groovy nummer. Bijzonder is het drieluik Suite Escapism, met drie onderling verbonden songs, Reality, Fantasy en In Between.  In Reality worden motiefjes razend snel herhaald en is hoor je goed de virtuositeit van elk lid van het trio en hoe goed op ze op elkaar ingespeeld zijn. ‘Welcome to reality’ schrijft Hiromi. Vervolgens mag je weer dromen bij het volgende nummer Fantasy, heel rustig en dromerig. In Between… omdat je droomt, kun je leven in de realiteit. Het nummer  zit ook qua sfeer en tempo tussen Reality en Fantasy in.

Als de dag bijna ten einde is mogen we feesten met Margarita. Het begint heel funky met rappe motiefjes met Jackson op de bas, gevolgd door Hiromi op piano en dan wordt het snel swingend met hier en daar wat latin. Maar de verrassingen blijven komen, ook in dit nummer. Het album wordt afgesloten met 11:49 PM. Er zijn van die dagen waarvan je zou willen dat ze nooit ophouden schrijft Hiromi bij deze song. Prachtig samenspel, je hoort Phillips zingen met z’n drums terwijl Hiromi mooi soleert en Jackson daar z’n bas volledig op afstemt. Aan het einde nummer soleert Phillips met een krachtige drumsolo, eentje die er mag wezen!

Ben je een liefhebber van de kunst van het weglaten, dan is dit album wellicht geen goede keuze. Er blijft geen seconde zonder noten. Ben je op zoek naar energie, expressie, groove dan kun je dit album niet laten staan!!

Trackinglist Move:

  1. MOVE
  2. Brand New Day
  3. Endeavor
  4. Rainmaker
  5. Suite Escapism
  6. “Reality”
  7. “Fantasy”
  8. “In Between”
  9. Margarita!
  10. 11:49PM