×

Recensie

Jazz

27 juli 2014

Hiromi

Alive

Geschreven door: Wouter Schenk

Alive Hiromi Uehara The Trio Project Jazz 3 Hiromi – Alive Written in Music https://writteninmusic.com

Hiromi Uehara, 1979 geboren in Japan, heeft met Alive het derde album uitgebracht met bassist Anthony Jackson en drummer Simon Phillips. Met het eerste album Voice werd in 20111 de toon gezet, vorig jaar gevolgd door Move. Hiromi speelde onlangs duet met haar ontdekker Chick Corea tijdens Gent Jazz. De recensies van dat concert waren vol lof en het bewijst dat Hiromi een veelzijdig talent is. Hiromi tourt al jaren met Jackson en Phillips onder de naam The Trio Project. Met Phillips – bekend van veel pop & rock werk – krijgt het werk een breed spectrum van snelle jazz met rock invloeden. Wat bij het vorige album opviel geldt nu ook, er wordt geen seconde onbenut gelaten om pianoklanken, drumbeats en basnoten te laten horen. Het album bestaat uit negen tracks, bijna allemaal razend snelle nummers met heel veel power.

Hiromi nsj 2012 a

Een indruk van de tracks. Het titelnummer Alive bestaat vanaf seconde 1 uit een imposant samenspel in de intro tussen drum, bas en piano snel gevolgd door elkaar afwisselende thema’s en grooves. Om kennis te maken, het nummer staat – officieel – op youtube. Wanderer begint met lyrische pianoloopjes die aan etudes uit de klassieke muziek doen denken. Ze worden afgewisseld met de expressie van Jackson en Phillips op hun bas en drum gevolgd door een gedeelte in full swing met mooi solo werk van Hiromi. Ook in Hiromi’s dromen – het nummer Dreamer – is blijkbaar geen plek voor rust en stilte. Het rappe drumspel van Phillips is dominant aanwezig. Voor relatieve rust is plaats in Seaker. Hoewel het nog steeds behoorlijk uptempo is, zijn er lichtvoetige intermezzo’s. Warrior doet z’n naam eer aan, full speed met complexe en snelle grooves. Zoals de krijger die snelheid moet combineren met inzicht in de complexe situaties. Pas echt uitblazen kun je met Firefly, een mooi solowerk waar je lichtvoetig over een melodielijn wordt meegenomen en je de vuurvlieg in je verbeelding kunt laten vliegen. Wat de titel van Spirit doet vermoeden is dat ook in dit nummer wat meer rust zit dan we gemiddeld horen in de tracks van Alive. Jackson neemt het thema moeiteloos over op de contrabass gitaar, waarbij Hiromi met gebalanceerd klankspel begeleidt. Jammergenoeg is het einde een beetje stereotype bluesy. Evenals de loopjes en de thema’s in het slotnummer Life Goes On.

Hiromi is technisch zeer begaafd, zeer rap. Live laat ze zien dat ze tot heel veel in staat is. Dat zou ook nog wat meer tot uitdrukking mogen komen op haar albums onder de naam The Trio Project. Waar snelheid en geen seconde onbenut laten de boventoon voeren. Iets meer rust en authenticiteit? Neemt niet weg dat ze nu al een breed publiek aanspreekt, vooral mensen die van powerjazz en crossover met rockritmes houden. Voor diegenen is het album in elk geval een aanrader.  1. Alive
  2. Wanderer
  3. Dreamer
  4. Seeker
  5. Player
  6. Warrior
  7. Firefly
  8. Sprit
  9. Life Goes On