×

Recensie

Pop

14 juni 2017

Positie 34 Jaarlijst 2017

Hidden Orchestra

Dawn Chorus

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Tru Thoughts

Dawn Chorus Hidden Orchestra Pop 4.5 Hidden Orchestra – Dawn Chorus Written in Music https://writteninmusic.com

De rijke muzikale wereld van Hidden Orchestra blijft een onnavolgbare. Dawn Chorus, het derde album van het collectief, is al weer net zo overweldigend als hun voorgaande albums.

Het kostte het tegenwoordig vanuit Brighton opererende Hidden Orchestra bijna 5 jaar om met een nieuw album op de proppen te komen. Best een erg lange tijd eigenlijk maar Joe Acheson doet dan in de studio ook alles alleen. De rest van de band (zijn vriendin Poppy Ackroyd (viool, piano) en percussionisten Tim Lane en Jamie Graham, komen er pas bij als het opnameproces achter de rug is en er geoefend moet worden om een liveset te gaan voorbereiden.

Na een lange tour (de band speelde onderhand reeds 250 shows in 30 verschillende landen), die volgde op het succes van debuut Night Walks (2010) en opvolger Archipelago (2012) nam Acheson even rust alvorens aan de slag te gaan. Fervent vogelspotter en natuurgeluidenopnemer voelde hij dat hij met een nieuw Hidden Orchestra nog meer dan voorheen soundscapes aan de sound van de band moest toevoegen.

De natuur, en vooral vogels in verschillende omgevingen, zijn de basis geworden van de nieuwe composities. En binnen de door Acheson zo briljant opgezette composities vallen die compleet op hun plek. De exact juist getitelde openingstrack First Light geeft dat gelijk in volle glorie aan. Rondom vogelgeluiden wordt met een mooie pianolijn en slimme soundscapes weer een heel mooie sfeer opgebouwd. Met het daarop volgende Western Isles gaat het daarop gelijk weer heerlijk percussief los.

Acheson heeft een bijzonder gevoel voor ritmes en maakt daar altijd gloedvol gebruik van. Zijn roffelende drums zijn de mooiste die er te horen zijn. Hoe hij in de composities met percussie en rijke arrangementen de sfeer weet op te bouwen is ronduit weergaloos. De toevoeging van strijkers en blaasinstrumenten maken de composities steeds helemaal af.

Dawn Chorus is met belachelijk goede tracks als Western Isles, Long Orchard, het al eerder uitgebrachte en tamelijk geniale, lekker lang gerekte, Wingbeats (al net zo goed als dat briljante Flight van hun vorige album) en de absurd mooie albumafsluiter East Londen Street, wederom een ongelooflijke aanrader. Er is gewoonweg geen band die zo mooi spanning in composities weet op te bouwen en de combinatie van die natuursamples, die ratelende, briljant aan elkaar geplakte drumpartijen en organische instrumenten tot zo’n briljant geheel weet te maken. Dawn Chorus is voor de derde keer een absoluut meesterstuk!

Foto: Markus Werner  1. First Light
  2. Western Isles
  3. Still
  4. The Lizard
  5. Long Orchard
  6. Alyth
  7. Wingbeats
  8. Serpentine
  9. Stone
  10. East London Street