×

Recensie

Alternative

22 juni 2019

Hand Habits

Placeholder

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Saddle Creek

Placeholder Hand Habits Alternative 4 Hand Habits – Placeholder Written in Music https://writteninmusic.com

Hand Habbits is het solo project van meestergitarist Meg Duffy. Deze veelzijdige artiest heeft al een aardig muzikaal avontuur achter de rug, met bijdrages aan het The War On Drugs materiaal, en het nu op grotere schaal opgepakte Weyes Blood. Een prominent aandeel is haar als sfeermaker in de begeleidingsband van Kevin Morby toegedeeld. Geboren in het New Yorkse Amsterdam; niet te verwarren met onze hoofdstad en New Amsterdam, maakt Meg nu onder het alter ego Hand Habits een tweede soloplaat. Verrast ze met Wildly Idle (Humble Before The Void) al door van het kenmerkende psychedelische werk af te wijken, en minder de nadruk op haar artistieke kwaliteiten te leggen. Placeholder gaat ook de intieme klein gehouden selfmade kant op. Meer nog krijgt ze de mogelijkheid om haar geweldige zang te accentueren.

Mooi om te ervaren dat haar sober gespeelde spel een verdere ontwikkeling ondergaat . Ze tovert grimmige klanken uit haar instrument tevoorschijn, welke zich aan in de jaren negentig populaire dromerige gitaarbands kunnen hechten. Is het debuut nog een zolderkamerplaat, Placeholder is meer een huiskamerproject. Ondanks de deprimerende sound stelt Meg zich meer voor een groter publiek open. Placeholder is persoonlijker, een afgerond dagboek. Met een duidelijke link naar het afsluiten van processen, om een volgende stap in het leven te maken. Ze kijkt terug op haar jeugd, oude geliefdes, en de mogelijkheid om in het groeiproces hiervan afstand te nemen. De deprimerende stemming is dus niet vreemd. Elke vorm van verlaten worden neemt verdriet met zich mee.

Gelukkig zijn er nog die aangename Can’t Calm Down momenten, waar ze de gitaar laat huilen, en de tranen in schitterende akkoorden vorm krijgen. Echt ouderwets scheuren kan ze nog steeds, ongeremd gaat Meg Duffy in het prachtige Jessica los. Ondanks de donkere teksten en net zo zware omlijsting geven de hogere slepende vocalen het een warm harmonieus gevoel. Door het stem overdubben krijgt het een aangenaam meerstemmig karakter, en vermijdt ze de zoektocht om passende backings toe te voegen. Soms zit ze wel op het randje, waardoor het net niet in een galmende massa verdwijnt. Op andere momenten presenteert ze zich weer aangenaam kinderlijk in het lieflijke What’s The Use. Het enige minpuntje is het vervreemdende Heat intermezzo waar disco met vage orgelklanken afgewisseld worden. Placeholder is een prachtige aanwinst in het alsmaar doorgroeiende singer-songwriter landschap, waarin de vrouwen een steeds belangrijkere rol opeisen. 1. Placeholder
 2. Can't Calm Down
 3. Pacify
 4. Jessica
 5. Yr Heart [Reprise]
 6. Heat
 7. Are You Serious?
 8. Wildfire
 9. What's The Use
 10. Guardrail/Pwrline
 11. What Lovers Do
 12. The Book On How To Change Part II