×

Recensie

Alternative

10 oktober 2014

Greylag

Greylag

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oc

Greylag Greylag Alternative 4.5 Greylag – Greylag Written in Music https://writteninmusic.com

Als The War On Drugs met hun derde album Lost In The Dream de grote verrassing van het voorjaar genoemd worden is het gelijknamige debuut van het uit Portland afkomstige, Greylag dat van het najaar. Hun debuut is indrukwekkend.

Ruim 2 jaar na hun EP The Only Way To Kill komt de, rond zanger/ gitarist Andrew Stonestreet geformeerde, band op hun officiële debuutalbum met een ijzersterke set aan songs die de band in één keer vol in de wereldwijde aandacht zullen zetten. De opvallende stem van Stonestreet is daarin een zeer aantrekkelijke, maar de hulp van music mastermind/gitarist Daniel Dixon en drummer Brady Swan is daarin net zo belangrijk. De productie van Phil Ek (Band Of Horses, Fleet Foxes, The Shins) is daarnaast onberispelijk te noemen. Hij heeft de muzikanten naar grote hoogten weten te brengen.

De prachtige folky albumopener Another, het superslim in elkaar gestoken Yours To Shake en het hemelbestormend mooie Arms Unknown maken gelijk het openingstrio songs tot het allerbeste wat je dit jaar krijgt te horen. Super aansprekende tegelijk spannende songs waarbij ambitie en integriteit heel dicht bij elkaar liggen. De andere songs van het album beklijven al net zo hard. Het heerlijk melodieuze Mama of het lekker dwarse Kicking, met zijn aan Tom Verlaine herinnerende gitaarwerk, zijn al net zo mooi.

Het akoestisch startende maar fraai elektrisch uitgebouwde Burn On, misschien wel de mooiste song van het album, het prachtige, akoestische vol folk invloeden gevoede Black Sky en de superaanstekelijke, lekker slepende rocker One Foot, een song die samen met Burn On vecht om mooiste track van het album, sluiten naadloos op de pracht van eerder op het album aan. Het ingetogen Walk The Night, Stonestreet alleen met zijn gitaar, sluit het album wonderlijk mooi af.

De band is selectief in wat ze uitbrengen. Van de 65 demo’s die ze opnamen hebben ze voor hun eerste echte album maar 9 songs en 37 minuten muziek uitgebracht. Greylag is een zeer afgewogen collectie songs geworden die tot het beste van dit jaar gerekend kunnen worden. En collectie songs ook die naar heel veel meer smaakt.  1. Another
  2. Yours to Shake
  3. Arms Unknown
  4. Mama
  5. Kicking
  6. Burn On
  7. Black Sky
  8. One Foot
  9. Walk the Night