×

Recensie

Rock

04 augustus 2016

Gov’t Mule

The Tel-Star Sessions

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Mascot

The Tel-Star Sessions Gov't Mule Rock 3.5 Gov’t Mule – The Tel-Star Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

In 1995 verscheen het debuut van Gov’t Mule. Een jaar eerder hadden de toenmalige leden van The Allman Brothers Band gitarist Warren Haynes en bassist Allen Woody al demo’s opgenomen voor het project dat zou uitgroeien tot Gov’t Mule. De drummer die hen op de demo vergezelde zou later het derde bandlid worden: drummer Matt Abt die voorheen trommelde bij Dickey Betts Band. Die demo opnamen werden opgenomen in de Tel-Star Studio’s in Bradenton, Florida. Tot op heden werden ze nooit uitgebracht, maar de roep om opnamen met de in 2000 overleden Allen Woody, verstomde nimmer. De band geeft nu gehoor aan die roep en brengt The Tel-Star Sessions uit op lp en cd. Producer Tom Dowd en engineer Bud Snyder (Allman Brothers) gingen met de originele opnamen aan de slag en het resultaat kun je vanaf 5 augustus horen.

Logischerwijs zijn veel nummers terug te vinden op het debuutalbum van Gov’t Mule en ook op het navolgende Dose. In het algemeen bevatten deze sessies wat ruwe randjes en klinken ze wat rauwer en doorleefder dan de versies die uiteindelijk op de originele albums zijn beland. Allen en Abt leggen een solide bluesrock basis voor het fraaie gitaarwerk van Warren Haynes. De invloeden van Engelse rock artiesten als Robin Trower en Cream als ook Amerikaanse rockers als Mountain en Jimi Hendrix worden verwerkt tot degelijke composities die meestal pieken tijdens de gitaarsolo’s. Zwakke schakel is en blijft het zangwerk van Haynes. We hebben het er op deze website al vaker over gehad en blijven bij ons standpunt dat een goede zanger(es) Gov’t Mule naar een hoger niveau zou tillen.

The Tel-Star Sessions bevatten zowel eigen werk zoals Blind Man In The Dark en Rockin’ Horse als een rits goed uitgevoerde covers zoals Mr. Big (Free), The Same Thing (Willie Dixon), Just Got Paid (ZZ Top) en Mother Earth (Memphis Slim). De band verandert niet veel aan de originele uitvoeringen, maar rekt de gitaarsolo meestal wel wat op. De beste nummers zijn Left Coast Groovies en World Of Difference dat er maar liefst in twee versies op staat.

Hoewel bluesrock in het algemeen wordt beschouwd als tijdloze muziek, zal Gov’t Mule voor onze jongere lezers toch behoorlijk gezapig en oubollig klinken. The Tel-Star Sessions is dan ook vooral bedoeld voor de trouwe fanschare. Iedereen die de band nog niet kent en geïnteresseerd is, raden we aan de band eens live te gaan bekijken. Op het podium is Gov’t Mule namelijk op zijn best.  1. Blind Man In The Dark
  2. Rocking Horse
  3. Monkey Hill
  4. Mr. Big
  5. The Same Thing
  6. Mother Earth
  7. Just Got Paid
  8. Left Coast Groovies
  9. World Of Difference
  10. World Of Difference (alt.version)