×

Godspeed You! Black Emperor

G_d's Pee AT STATE'S END!

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Constellation

G_d's Pee AT STATE'S END! Godspeed You! Black Emperor Alternative 4.5 Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee AT STATE’S END! Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl de wereld zijn wonden likt, strooit Godspeed You! Black Emperor er juist een flinke hoeveelheid aan zout in. De Apocalyps, het doemscenario waaraan de band al in het verbitterende statement memoreert wat GY!BE via de volledig te belezen visie op de bandcamp pagina naar buiten brengt. De kromme verhouding tussen burger en politie, het hedendaagse imperialisme, de fatale pandemie. Genoeg redenen om zich na het vier jaar oude Luciferian Towers opnieuw met een breed scala aan instrumenten op te sluiten om hun Save Our Souls boodschap te verkondigen. Red niet de aarde, maar beperk de schade. De postrock anarchisten van Godspeed You! Black Emperor zijn niet zozeer terug van weggeweest, ze ontwaken uit de tijdelijke slaapstand omdat er behoefte aan is, juist nu.

De schijnbare rust in de zomermaanden wordt ruw verstoord als de tweede golf aan besmettingen zich in de herfst van 2020 aandient en de mensheid met nog een grotere dosis aan verwoestende ellende overspoeld. De band schrijft hun eigen soundtrack voor deze beroerde tijd. Ze verwoorden op typerende Godspeed You! Black Emperor wijze de grootschalige gevolgen hiervan en benadrukken dat we ons nog midden in deze zwarte periode bevinden. De pracht van oorverdovende noise en de vernietigende werking van sereniteit komen ook hier weer treffend in G_d’s Pee AT STATE’S END! samen. De verwachting is dat we hier met een loeizware brok aan deprimerende teringherrie te maken hebben, waar je amper doorheen komt. Het tegendeel is het geval, sterker nog, de Canadezen hebben mij nog nooit eerder zo duidelijk overtuigd.

A Military Alphabet (Five Eyes All Blind) [4521.0kHz 6730.0kHz 4109.09kHz] / Job’s Lament / First of the Last Glaciers / Where We Break How We Shine [ROCKETS FOR MARY] start chaotisch op, met een hoop ruis en kakofonische rumoerige bijgeluiden. De schoten op de achtergrond creëren een onprettig beangstigend gevoel en komen totaal onverwachts tegen het einde nogmaals terug. Als de zoemende vredigheid naar luid opspelende rockgitaren overschakelt die krachtig neerslaan en je niet meer loslaten, wordt je door dit eerste hoogtepunt gepakt. Het veelzeggende moment dat uit de verdorde resten een prachtige nieuwe bloem tot bloei komt. Er is zoveel aandacht aan deze veerkrachtige suspensie besteedt welke op de achtergrond met stemmige new wave synthesizers opgevuld worden. Een mooi contrast weer, welke direct luchtigheid met het zwaarmoedige toekomstbeeld laat spelen. De postrock zoekt bij typerende jaren zeventig symfonische rock verschuiling en krijgt een aangenaam vervolg in een stormvloed aan logge drumpartijen en rondcirkelende elektrische zaaggitaren, die al hypnotiserend naar een trance opwekkend geheel toewerken.

Het dromerige in beweging zijnde Fire at Static Valley drijft heerlijk op die voorbij waaiende onweersgolven weg waarbij ook zeker de nadruk op het sfeervolle gitaarspel ligt. De ijzigheid die uit het instrument getoverd wordt legt weer de link naar het onzekere tijdsbeeld uit de jaren tachtig. Eenzaamheid en stilte die door de pulserende hartslagen onderbroken worden die het drum tandem Aidan Girt en Timothy Herzog hieraan toevoegen.

Ze grijpen op “Government Came” (9980.0kHz 3617.1kHz 4521.0 kHz) / Cliffs Gaze / Cliffs’ Gaze at Empty Waters’ Rise / ASHES TO SEA or NEARER TO THEE weer aangenaam naar die seventies symfonische rock terug, welke een verbredend effect op de postrock heeft. De track is ouderwets rondom verlichtende drones volgens het Godspeed You! Black Emperor aantekeningenboek principe opgebouwd. Vermorzelende basakkoorden kondigen de dreigende ondergang aan, waarna verbitterend gitaarspel en de huilende viool van Sophie Trudeau de beschamende 2021 treurnis uitstralen. Ook hier volgen de donderslagen die de boel nog wat extra ontwrichten. De brandende wereld in het prachtige epische eindstuk welke in vurige roodgloeiende glans naar verkoold somber zwartwit overschakelt waarbij het klokkenspel de dag des oordeels aankondigt.

Our Side Has to Win (For D.H.) schroeit op gepijnigde wijze de zichtbare littekens dicht door er die kenmerkende oorverdovende geluidsbrij op los te laten welke als een beschermende aura er een solderend laagje omheen verbind. Een formulering waarbij de nadruk op de schilderachtige schoonheid gelegd wordt, maar welke ze met een diepzwart rouwrandje inlijsten. Godspeed You! Black Emperor slaat genadeloos toe, het kolossale monster heerst als een onoverwinnelijk paard van Troje met een veelvoud aan slagvaardige muzikanten.  1. A Military Alphabet (Five Eyes All Blind) [4521.0kHz 6730.0kHz 4109.09kHz] / Job’s Lament / First of the Last Glaciers / Where We Break How We Shine [ROCKETS FOR MARY]
  2. Fire at Static Valley
  3. “Government Came” (9980.0kHz 3617.1kHz 4521.0 kHz) / Cliffs Gaze / Cliffs’ Gaze at Empty Waters’ Rise / ASHES TO SEA or NEARER TO THEE
  4. Our Side Has to Win (For D.H.)