×

Recensie

Electronic

18 april 2016

Glice

Fleisch

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

Fleisch Glice Electronic 3.5 Glice – Fleisch Written in Music https://writteninmusic.com

Het Nederlandse Glice stond onlangs op het Rewire Festival in Den Haag, te midden van een groot aantal experimentele, avant-gardistische muzikanten. Het was een mooi succesje voor het duo dat in 2015, na een lange radiostilte, hoge ogen gooide met het album LIX. De muziek van Glice laat zich echter niet gemakkelijk omschrijven. Filmische noise met gevoel voor dramatiek, werd er eerder al eens gezegd.

Het optreden van Glice op Rewire vormde tevens een mooie gelegenheid om nieuwe muziek op het publiek los te laten en het verse album Fleisch onder de aandacht te brengen. Glice brengt dit laatste werk als online release én als muziekcassette (slechts 50 stuks) uit.

Fleisch is eigenlijk een verzameling liveopnamen van Glice. Door het fragmentarische karakter van het geheel en de bewerkingen van de diverse stukken komt het album echter niet over als de weergave van een optreden. Het album bestaat feitelijk uit 6 tracks die uiteenlopen van machinale stormfronten tot lichtelijk bizarre klanken die enige menselijke trekken vertonen maar evengoed een bevreemdend effect sorteren. Het arsenaal aan geluiden en klanken op Fleisch is imposant. Zonder in louter volume en goedkoop effectbejag te vervallen weet Glice toch een behoorlijk heftige auditieve ervaring te creëren. Een hele batterij aan elektronica ligt ten grondslag aan de tracks op Fleisch en het is opwindend te horen wat er in een minuut of vijftig allemaal voorbijtrekt.

Net als labelgenoten Puin + Hoop toont Glice zich een meester in het voortbrengen van soms hypnotiserend, vaak prikkelend en boeiend maar bij vlagen ook verontrustend lawaai. Dat het duo zich hierbij niet laat vangen in gangbare muziekterminologie en dito vergelijkingen is meer verfrissend dan lastig. De zich opdringende beelden van winderige fabrieksterreinen, sinistere abattoirs, knetterende machines, intrigerende landschappen en menselijke silhouetten zeggen wellicht genoeg.

Tracklisting Fleisch:

Side 1: ierdin lok / thyrsos
Side 2: perilaus / phalaris tauro / dionysia / theogonia  1. Side ~: Ierdin Lok / Thyrsos
  2. Side ": Perilaus / Phalaris Tauro / Dionysia / Theogonia