×

Glen Hansard

Rhythm And Repose

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Rhythm And Repose Glen Hansard Roots 5 Glen Hansard – Rhythm And Repose Written in Music https://writteninmusic.com

Rhythm And Repose is het lang verwachte solodebuut van Glen Hansard, voorman van The Frames en The Swell Season. Zijn soloalbum brengt alles samen wat Hansard zo onweerstaanbaar maakt.

Terwijl hij en Marketa Irglova een break tussen opnemen en optreden met het zeer succesvolle The Swell Season hebben genomen, was er ruimte om voor beiden te relaxen na een zeer intense tijd die volgde op het succes van Once, en ook op eigen kracht hun talenten te laten horen. Irglova trouwde in het voorjaar van 2011 met sound engineer Tim Iseler en verraste daarna in het najaar met het mooie album Anar, dat de kracht van de jonge Tsjechische singer-songwriter optimaal liet horen. Hansard ging solo nieuwe songs live uitproberen en deed vervolgens ook de voorprogramma’s van een grote solo wereldtour van Pearl Jam zanger/songschrijver Eddie Vedder. Hij nam vervolgens de tijd om de songs voor zijn eerste soloalbum te selecteren en op te nemen.

Rhythm And Repose brengt alles samen wat Hansard zo interessant maakt. Het is een prachtig soulful album dat een logisch vervolg is op zijn werk met The Swell Season, zoals dat een logisch vervolg was op zijn lekker robuuste werk met The Frames. De Ierse roots van Hansard vermengd met de soul in zijn stem en composities maakt hem al jaren het allerbeste wat Ierland sinds de folksoul van Van Morrison heeft voortgebracht. Om elke song van Rhythm And Repose apart te beschrijven heeft geen zin. Het is een album waar de emoties vanaf spatten en het schitterende songmateriaal glorieert. Het is maar weinig artiesten gegeven met zoveel overtuigingskracht en emotie songs zo intens te brengen. Daarnaast zijn de composities briljant gearrangeerd. Echt elke kleur die aan Hansard’s intense stem en gitaar worden toegevoegd is raak en voegt daadwerkelijk iets toe aan de songs. Of het nu dat prachtige piano en vioolspel in de openingssong You Will Become is, die heerlijk lome groove in Maybe Not Tonight of die prachtstrijkers in The Storm, It’s Coming of What Are We Gonna Do, het is allemaal even mooi.

Als de klanken na albumafsluiter The Song Of Good Hope wegzweven weet je dat Glen Hansard met Rhythm And Repose een glorieus meesterwerk heeft gemaakt.

Tracklisting Rhythm And Repose:

 1. You Will Become
 2. Maybe Not Tonight
 3. Talking with the Wolves
 4. High Hope
 5. Bird of Sorrow
 6. The Storm, It’s Coming
 7. Love Don’t Leave Me Waiting
 8. What Are We Gonna Do
 9. Races
 10. Philander
 11. The Song of Good Hope


 1. You Will Become
 2. Maybe Not Tonight
 3. Talking With The Wolves
 4. High Hope
 5. Bird Of Sorrow
 6. The Storm, It's Coming
 7. Love Don't Leave Me Waiting
 8. What Are We Gonna Do
 9. Races
 10. Philander
 11. Song Of Good Hope