×

Recensie

Electronic

27 maart 2011

Gilles Peterson – Worldwide – A Celebration

Worldwide: a celebration of his syndicated radioshow

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: BBE

Worldwide: a celebration of his syndicated radioshow Gilles Peterson Electronic 4 Gilles Peterson – Worldwide – A Celebration Of… Written in Music https://writteninmusic.com

Gilles Peterson is geen muzikant maar DJ en leeft dus bij de gratie van andermans muziek. En de Brit is al heel lang DJ en is dat nog steeds wereldwijd veelgevraagd. Peterson is heel breed georiënteerd en actief op allerlei gebied: wereldwijde DJ – gigs, radioprogramma’s, als scout, als labelbaas, maar vooral als verzamelaar en muziekliefhebber. En in de loop van de jaren heeft hij talloze compilatie – CD’s uitgebracht, al dan niet gemixt en voorzien van de meest uiteenlopende stijlen.

Meest opvallende aan de muziekkeuze van Peterson is dat het volkomen onvoorspelbaar is met welke tracklisting of set hij nu weer op de proppen komt en kenmerkt het zich vooral door een grote diversiteit aan herkomst en tijdsgeest. Afobeats, jazz, latin, bossanova, soul, funk, disco, house: Peterson draait en ontdekt van alles, maar gooit het niet op één hoop, maar altijd weer zijn zijn DJ – mixen een boeiend en slepend luisteravontuur.

Deze verzamelaar – waarvan het onduidelijk is welke rol hij precies heeft gehad – staat in het teken van zijn wereldwijd uitgezonden radioprogramma, dat al tijdenlang meegaat en een weerslag vormt van de DJ Peterson. De beat op deze dubbel – CD is slow’n low en sleazy en de muziekkeuze is een mix van soul, R&B, brokenbeats en een enkele verdwaalde afrobeat. Artiesten die op deze Worldwide-verzamelaar zijn te vinden zijn onder meer Nithin Sawney, Cinematic Orchestra, Q – Tip, Jill Scott, Dizzy Rascal, M.I.A., Recloose en Spacek, kortom een bonte combinatie van muziek die het beste onderuitgezakt ondergaan kan worden.

Dat CD’s van Gilles Peterson steeds maar weer ongehoord aangeschaft kunnen worden geldt nog steeds en ook met deze verzamelaar is het allemaal weer dik in orde. Geen instanthits of een gemakzuchtige tracklisting, maar daarentegen een spannende rij nummers, die allemaal tot hetzelfde idioom behoren en daardoor dit album zo als een geheel klinkt. Gilles Peterson’s ontdekkingstocht levert ook nu weer een hele berg muzikale parels op. Verzamelalbum zoals een verzamelalbum hoort te zijn én te klinken. Top.

Tracklisting Worldwide – A Celebration Of His Syndicated Radioshow:

Disc1

 1. Nitin Sawhney – Tides
 2. The Cinematic Orchestra Featuring Roots Manuva – All Things To All Men
 3. Quasimoto – Come On Feet
 4. Q – Tip – Lets Ride
 5. Erykah Badu – Green Eyes
 6. Jill Scott – He Loves Me (Lyzel In E Flat)
 7. Herbert – The Audience
 8. Jay Dee – Rico Suave Bossa Nova
 9. Dwele – Too Fly
 10. Amy Winehouse – Take The Box
 11. Gotan Project – Triptico
 12. Dizzy Rascal – I Luv U
 13. M.I.A. – Galang
 14. Vikter Duplaix – Manhood

Disc2

 1. Sa-Ra – Rosebuds
 2. Spacek – Dollar
 3. Outlines – Just A Lil’ Lovin
 4. Recloose – Dust
 5. Amerie – 1 Thing
 6. Seun Kuti & Fela’s Egypt 80 – Many Things
 7. RSL – Wesley Music
 8. Sèbastian Tellier – La Ritournelle
 9. Little Dragon – Twice
 10. Jose James – Dreamer
 11. Theo Parrish – Goin’ Downstairs (Part 1)
 12. Benga – Emotions
 13. Darkstar – Aidy’s Girl Is A Computer