×

Recensie

Soul / Hiphop

24 oktober 2006

Gilles Peterson & Patrick Forge

Sunday Afternoons At Dingwalls

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ether Records

Sunday Afternoons At Dingwalls Gilles Peterson Soul / Hiphop 4 Gilles Peterson & Patrick Forge – Sunday Afternoons At Dingwalls Written in Music https://writteninmusic.com

Gilles Peterson en Patrick Forge waren de initiators van een van de meest legendarische zondagmiddag shows die Londen ooit gekend heeft. Van eind jaren ’80 tot halverwege de jaren ’90 brachten zij met heel veel succes een mix van jazz, soul, rhythm & blues, acid jazz en latin. Zowel van achter de decks als met live bands. Het Talkin Loud label werd er geboren en artiesten als Incognito, Soul II Soul, Young Disciples en James Taylor Quartet die hier optraden veroverden nadien de gehele wereld.

De plek waar de zondagmiddag feesten, van de lunch tot pakweg 18.30u, werden gehouden was de voorheen vooral van rock bekende club Dingwalls in de Londense wijk Camden. Na een rustige eerste periode jaar kwam er door de andersoortige muziek die er door Peterson en Forge gedraaid werd al snel een ‘word to mouth’ op gang die leidde tot grote rijen voor de deur. En met de enerverende acid jazz golf die Engeland eind jaren ’80 begin ’90 overspoelde was er toen geen houden meer aan. Maar wat wil je ook als je artiesten als Roy Ayers en The JB’s op een zondagmiddag kan zien spelen. Of Brand New Heavies, Incognito, Young Disciples, Galliano of de James Taylor Quartet. Als daarnaast de DJs dan ook nog eens de juiste classics draaien wilde je dat niet missen natuurlijk. De middagen gingen ooit ter ziele met een legendarisch feest, waarbij Incognito met Jocelyn Brown met Always There het dak er af bliezen en Family Affair de echt allerlaatste track was, maar onder de titel Sunday Afternoons At Dingwalls… Classic Moves And Grooves From The Legendary Club ligt er nu een fijn dubbelalbum in de shops.

Van Janet Lawson, Weekend tot Bobby Montes en van Pharao Sanders, Tribe Called Quest tot Jean Luc Ponty en Soul II Soul, hoeveel meer goede muziek kun je bij elkaar verzamelen? De mooist denkbare herinnering aan een legendarische zondagmiddag.

Tracklisting Sunday Afternoons At Dingwalls:

Disc1

 1. Janet Lawson – Sunday Afternoon
 2. Weekend – The View From Her Room
 3. Patsy Gallant – Te Caliente
 4. Dom Um Romao – Shake
 5. Bobby Montez – Kon Tiki
 6. Byron Morris – Kitty Bay
 7. Airto – Encounter
 8. Michel Legrand – Southern Routes
 9. Dave Valentin – Cravo E Canela
 10. Mark Murphy – Empty Faces
 11. Phoroah Sanders – Origin
 12. Webster Lewis – Barbara Ann

Disc2

 1. Leroy Hutson – Cool Out
 2. Tribe Called Quest – Luck Of Lucien
 3. Willis Jackson – Nuther’n Like Thuther’n
 4. Stone Alliance – Sweetie Pie
 5. Soul Tornadoes – Hot Pants Breakdown
 6. Larry Young – Fuel For The Fire
 7. Roy Ayers – Superstar
 8. Norman Connors – Captain Connors
 9. Corky Mcclerkin – Searchin For The Soul
 10. Soul To Soul – Fair Play
 11. Mica Paris – I Should’ve Known Better
 12. Jean Luc Ponty – In The Fast Lane
 13. Elsie May – Do You Really Want To Rescue Me
 14. Ricardo Marrero – Feel Like Making Love
 15. 15- Roy Haynes – Dorian