×

Recensie

Alternative

23 augustus 2012

Get Well Soon

The Scarlet Beast O' Seven Heads

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: City Slang

The Scarlet Beast O' Seven Heads Get Well Soon Alternative 4 Get Well Soon – The Scarlet Beast O’ Seven Heads Written in Music https://writteninmusic.com

Konstantin Gropper moet nog dertig worden maar de Duitser klinkt op dit derde album van Get Well Soon (wederom) als een donkere romanticus van een jaar of vijftig. Zijn meeslepende muziek trok in 2008 flink de aandacht dankzij het debuutalbum Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon en een optreden op Lowlands. Fans van Arcade Fire, Beirut en The National wisten wel raad met de herfstige sferen die de Duitser neerzette.

Dit nieuwe album is een geslaagde opvolger van Vexations, een plaat die in 2010 wat minder positief werd ontvangen dan het debuut. De slepende, donkere en bijna theatrale openers Prologue en Let Me Check My Mayan Calendar zijn direct raak. Het is muziek die soms ook uit de koker van Flaming Lips, Mercury Rev, Smog of Pulp komt rollen: bijna schaamteloos melancholisch en bij vlagen zwaar aangezet en bombastisch maar nergens verkeerd. En vooral: verslavend.

Op gepaste momenten is Get Well Soon wat meer poppy; A Gallows lijkt gebaseerd op de klanken van de onvolprezen Doves. Elders houdt Gropper de structuur wat losser: in The Kids Today werkt hij zowel met electro-elementen als met klassieke instrumentatie. Burt Bacharach knikt goedkeurend toe bij Roland, I Feel You.

The Scarlet Beast staat vol moois: Dear Wendy is een wat mysterieuze en verrassende instrumental met barokke elementen. Het wat macabere The World’s Worst Shrink wordt opgesierd door bijzondere woordkeuze en teksten die het toch al niet misselijke niveau van deze plaat verder omhoog brengen: “There’s a free space in my bed for a dead horse’s head”. Als je goed luistert hoor je een subtiele houten percussie in het nummer, alsof Gropper een specht heeft gesampled. Het zou zo maar kunnen. Het slotakkoord You Cannot Cast Out The Demons (You Might As Well Dance) is meer uptempo met dance beats en stevige drums die hand in hand gaan met de elegantie en beheersing van Groppers zang en de overige instrumentatie. De evenzo fraaie muziek van het Engelse Wild Beasts schiet te binnen.

Get Well Soon neemt met The Scarlet Beast O’ Seven Heads alvast een voorschot op de herfst, zowel door zijn stemmige songs als door zijn kleurrijke palet. Deze plaat moet kunnen scoren. Het is Konstantin Gropper gegund. 1. Prologue (HD Audio Version)
 2. Let Me Check My Mayan Calendar (HD Audio Version)
 3. The Last Days Of Rome (HD Audio Version)
 4. The Kids Today (HD Audio Version)
 5. Roland, I Feel You (HD Audio Version)
 6. Disney (HD Audio Version)
 7. A Gallows (HD Audio Version)
 8. Oh My! Good Heart (HD Audio Version)
 9. Just Like Henry Darger (HD Audio Version)
 10. Dear Wendy (HD Audio Version)
 11. Courage, Tiger! (HD Audio Version)
 12. The World's Worst Shrink (HD Audio Version)
 13. You Cannot Cast Out The Demons (You Might As Well Dance) [HD Audio Version]