×

Recensie

World

15 november 2012

Geoffrey Oryema

Exile

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Real World Records

Exile Geoffrey Oryema World 3 Geoffrey Oryema – Exile Written in Music https://writteninmusic.com

Exile is het debuut van Geoffrey Oryema, het eerste van de acht albums uit zijn oeuvre. Met een heruitgave van het oorspronkelijk uit 1990 daterende Exile haalt Real World Records de herinnering aan deze artiest weer even terug. Immers heeft Oryema Real World Records na het uitbrengen van drie albums verlaten. Opvallend is dat zijn latere werk, zoals het meest recente From the Heart (Long Tale Recordings, 2010) nog maar weinig raakvlakken heeft met dit debuut. Een zekere heimwee is dus wel voor te stellen.

Terug naar 1990, Oryema woont inmiddels drie jaar in ballingschap in Parijs. Het is een opvallend gegeven wat de artiesten bij de Real World Gold Serie gemeen lijken te hebben:  een leven geteisterd door politieke misstanden en een daaropvolgende vlucht naar het buitenland. Oryema werd op vierentwintigjarige leeftijd Uganda uit gesmokkeld, nadat zijn vader onder het bewind van Idi Amin werd vermoord. Het door Brian Eno geproduceerde Exile gaat over deze vlucht. Veel stukken zijn nostalgisch getint over het land en de mensen uit zijn leven die Oryema moest achterlaten.

Op het album wordt een rijk arsenaal aan zowel traditionele als westerse instrumenten gebruikt. Oryema zelf bewijst zich als ware multi-instrumentalist en is te horen op negen instrumenten, waaronder lukeme (duimpiano), gitaar en natuurlijk de vocalen. Peter Gabriel, het brein achter Real World, is te horen in de achtergrondzang op de nummers Land of Anaka en Ye Ye Ye.

De muziek klinkt ingetogen en oprecht, waarbij de gevoelige kant van Oryema het meest in het oor springt. Toch lijkt de muziek op Exile in een tweesplitsing te verkeren. Het album begint met een hypnotiserende lukeme groove, waarover Oryema’s stem expressief soleert. Verder horen we typische Afrikaanse samenzang met prachtige basstemmen en ritmische vocale effecten. Maar waar het eerste nummer traditioneel aandoet, krijgt het tweede nummer een wat moderner karakter. De gitaren worden uit de kast getrokken en Oryema’s stem krijgt wat meer reverb. We luisteren naar een niet zo overtuigende popversie van dezelfde artiest. Dit contrast blijft het hele album door bestaan, waardoor het album zich moeilijk laat omarmen.

Er valt voldoende te beleven, maar door de minder krachtige poparrangementen lijkt de heruitgave van dit album eerder overbodig dan een gouden herinnering.

Tracklisting Exile:

 1. Piny Runa Woko
 2. Land of Anaka
 3. Piri Wango Iya
 4. Ye Ye Ye
 5. Lacan Woto Kumu
 6. Makambo
 7. Jok Omako Nyako
 8. Solitude
 9. Lubanga
 10. Exile


 1. Piny Runa Woko
 2. Land Of Anaka
 3. Piri Wango Iya
 4. Ye Ye Ye
 5. Lacan Woto Kumu
 6. Makambo
 7. Jok Omako Nyako
 8. Solitude
 9. Lubanga
 10. Exile