×

Recensie

Rock

10 maart 2023

Genesis

BBC Broadcasts

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: EMI

BBC Broadcasts Genesis Rock 4 Genesis – BBC Broadcasts Written in Music https://writteninmusic.com

De magie en sprankel van het jonge en gretige Genesis, de progressieve rockband die de sprong waagde na het vertrek van Peter Gabriel om met Phil Collins als zanger door te gaan, de stappen om daarna het vertrek van Steve Hackett op te vangen, uiteindelijk gepokt en gemazeld door alle tours, de toegankelijke Genesis, groots in uitstraling, groot in hits en de overstap naar Ray Wilson als zanger, je vindt dat alles terug in deze 5 cd-boxset van de Engelse mede-grondleggers van de progressieve rock. Ah, de jonge dagen, met Peter op zang! Het eerste album biedt dat volop en ook alleen dat. De liefhebbers weten dat Phil ook vaak meezong vanaf het moment dat hij bij de band kwam, maar ook de samenzang op eerdere opnames hier laat horen dat de band daar al eerder mee werkte.

Flashback: Peter Gabriel-Era Genesis Performs on Belgian TV in 1972 – Rolling Stone

 

Ben je liefhebber van Genesis, dan is de kans dat je hier of daar al eens een bootleg hebt gehoord met veel van de muziek nu vastgelegd in deze set, maar hoe fijn is het om er nu officiële opnames van te hebben. Prachtig hoe Shepherd, Pacidy en Let Us Now Make Love de nog jonge band laten horen, de stem van Tony Banks naast Peter. Pastorale klanken, hier en daar een licht psychedelische hint, maar nooit meer dan dat. En dan zijn daar de opnamen van net twee jaar later, van Fountain Of Salmacis en The Musical Box die de band avontuurlijk laten klinken. Phil’s drumwerk, de heerlijk pompende bas van Mike Rutherford en een bevlogen zingende Peter naast het sterke gitaarspel van Steve Hackett en de stuwende toetsen van Tony.

Hier klinkt de band alsof ze nog zomaar uit de bocht konden vliegen. Hoewel de band zich dat later al helemaal niet zou willen permitteren, klonk hier ook een gretigheid door in de uitvoering die de muziek misschien juist wel iets extra’s gaf, een onderliggend gevoel van balanceren op de rand van het mes dat wellicht op zijn laatst met de psychedelische kanten van The Lamb Lies Down On Broadway uit het geluid van de band verdween. Alhoewel, op Abacab liet de band natuurlijk nog Who Dunnit? horen waarmee ze in elk geval voor het Nederlandse publiek tijdens de betreffende tour het gevaar liepen fans kwijt te raken. Van een andere orde natuurlijk, dat gevaar.

De eerste cd is erg fijn voor de liefhebber van het Gabriel-tijdperk. Heerlijk wegdwalen bij alle aanwezige tracks die live door de band gespeeld gewoon geweldig klinken. Dat betreft niet zozeer de kwaliteit van de audio-opnamen, maar over hoe de band klinkt. Misschien niet altijd perfect. maar Harlequin, Get’ Em Out By Friday en Harold The Barrel brengen je gewoonweg naar de hoogtijdagen van de band. Zoveel talent op één podium en dan dus ook nog eens vaak de samenzang van Phil en Peter: genieten!

Een van de kenmerken van de boxset merk je bij deze eerste cd meteen al op: niet zomaar live concerten van de band in zijn geheel. En dat is jammer, want, afgaande op wat we hier nu horen én afgaande op wat er aan bootlegs al is verschenen, is er ongetwijfeld meer nog beschikbaar aan tapes. Wetende dat Tony Banks als curator optrad samen met Nick Davis kun je je wel bedenken dat een oorzaak kan zijn de kieskeurigheid van Tony als het gaat om kwaliteit van de uitvoeringen; daarnaast is het denkbaar dat er soms niet meer dan een beperkt aantal nummers was opgenomen voor een uitzending via de BBC. Die keuze, wat dan ook de achtergrond ervan is, maakt dat de set als geheel wel wat fragmentarisch in zich draagt. Daar kun je eenvoudigweg niet omheen.

Je kunt er uren over debatteren. En dat zal tussen de fans zeker ook gebeuren. Als je focust op wat er aan opnamen wel is, dan kun je wel heel duidelijk de ontwikkeling van de band onderscheiden. Phil’s groei als frontman die tijdens de Lyceum-opnamen net als de rest van de band in topvorm klonk. Die opnames circuleerden al langer en completer, maar hoe gaaf blijven ze! De dubbele drumpartijen, de energie! En misschien was het gevaar uit het geluid van de band verdwenen, dat zegt niets over de wijze waarop muziek spannend kon klinken. Of je nou luistert naar One For The Vine of naar integrale songcyclus van The Duke Suite.

De zes nummers die de band op Abacab bewust uit elkaar haalde om te voorkomen dat de vergelijking werd gemaakt met Supper’s Ready en om de nummers los van elkaar als singles uit te brengen werden tijdens de tour wel als geheel gespeeld. Ook dat is genieten! Uitstekende drive en met Daryl Stuermer en Chester Thompson uitstekende live performers tijdens de tour erbij. Helemaal geweldig is het natuurlijk dat de opnames van Lyceum eindigen met het aloude The Knife, een klassieker uit de Gabriel-dagen die door Phil hier ook zeer gedreven gebracht werd. Hoewel Daryl hier een prima solo speelde, zat er ook in het spel van Steve Hackett juist iets van dat ingehouden oncontroleerbare, van dat gevaarlijke, dat zich zeker niet liet kopiëren.

De opnames van Wembley in 1987 lieten de band horen op het hoogtepunt van hun commerciële succes. Hoger kon de band qua commercieel succes niet reiken. Ze maakten nog een laatste studio-album op met Phil die na de daarop volgende tour afscheid nam van de band. De vijfde cd belicht die tour met opnames uit 1992 van het Knebworth festival. Het siert Tony Banks en Nick Davis dat in de set ook nog aandacht is voor de periode met Ray Wilson, de opvolger van Phil Collins op zang, met wie de band slechts één album opnam. Als je Not About Us en The Dividing Line hier live beluistert, had er echt nog wel meer ingezeten. Merkwaardig dat die, als chronologisch laatste nummers, niet op de vijfde schijf staan, maar juist op de vierde.

Een boxset van in totaal 5 cd’s die, hoe je het ook wendt of keert, een glimlach bij veel Genesis-fans zal ontlokken. Sympathiek geprijsd, met een keurig boekje erbij en, met, laten we zeggen, een diverse samenstelling. Alle Genesis-perioden komen aan bod, met uitzondering van die allerlaatste van 2022 waar wellicht ook geen BBC-opnamen van zijn. Het is mooi dat de BBC zoveel opnamen van een van de grootste progressieve rockbands in de archieven heeft en het is erg fijn dat ze nu gewoon voor iedereen te beluisteren zijn. Hoewel er zeker kanttekeningen geplaatst kunnen worden, met name bij de totstandkoming van de gekozen nummers is dit gewoon een erg fijne release voor de liefhebbers van de band en misschien zelfs een mooie kennismaking met het geluid van de band als je ze nog niet kende.

  1. Shepherd (Live on Night Ride, BBC Radio Two, 1970)
 2. Pacidy (Live on Night Ride, BBC Radio Two, 1970)
 3. Let Us Now Make Love (Live on Night Ride, BBC Radio Two, 1970)
 4. The Fountain of Salmacis (Live at Paris Studios, London, 1972)
 5. The Musical Box (Live at Paris Studios, London, 1972)
 6. Stagnation (Live on Sounds of the 70s, BBC Radio One, 1971)
 7. Harlequin (Live on BBC Radio One John Peel Session, 1972)
 8. Get ‘Em Out By Friday (Live on BBC Radio One John Peel Session, 1972)
 9. Harold the Barrel (Live on BBC Radio One John Peel Session, 1972)
 10. Twilight Alehouse (Live on BBC Radio One John Peel Session, 1972)
 11. Watcher of the Skies (Live on BBC Radio One In Concert, 1975)


 1. Squonk (Knebworth 78)
 2. Burning Rope (Knebworth 78)
 3. Dance on a Volcano (Knebworth 78)
 4. Drum Duet (Knebworth 78)
 5. Los Endos (Knebworth 78)
 6. Deep in the Motherlode (Knebworth 78)
 7. Dancing with the Moonlit Knight (Lyceum 80)
 8. The Carpet Crawlers (Lyceum 80)
 9. One for the Vine (Lyceum 80)
 10. Behind the Lines (Lyceum 80)
 11. Duchess (Lyceum 80)
 12. Guide Vocal (Lyceum 80)
 13. Turn It On Again (Lyceum 80)
 14. Duke's Travels (Lyceum 80)
 15. Duke's End (Lyceum 80)


 1. Say It's Alright Joe (Lyceum 80)
 2. The Lady Lies (Lyceum 80)
 3. Ripples (Lyceum 80)
 4. In the Cage (Lyceum 80)
 5. The Raven (Lyceum 80)
 6. Afterglow (Lyceum 80)
 7. Follow You Follow Me (Lyceum 80)
 8. I Know What I Like (In Your Wardrobe)(Lyceum 80)
 9. The Knife (Lyceum 80)
 10. Mama (Wembley 87)
 11. Domino (Wembley 87)


 1. That's All (Wembley 87)
 2. The Brazilian (Wembley 87)
 3. Throwing It All Away (Wembley 87)
 4. Home By the Sea (Wembley 87)
 5. Second Home By the Sea (Wembley 87)
 6. Invisible Touch (Wembley 87)
 7. Drum Duet (Wembley 87)
 8. Los Endos (Wembley 87)
 9. Not About Us (Live at Birmingham N.E.C., 1998)
 10. The Dividing Line (Live at Birmingham N.E.C., 1998)


 1. No Son of Mine (Knebworth 92)
 2. Driving the Last Spike (Knebworth 92)
 3. Old Medley (Knebworth 92)
 4. Fading Lights (Knebworth 92)
 5. Hold On My Heart (Knebworth 92)
 6. I Can't Dance (Knebworth 92)