×

Recensie

Soul

06 december 2020

Gabriels

Love and Hate in a Different Time EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gabriels

Love and Hate in a Different Time EP Gabriels Soul 4.5 Gabriels – Love and Hate in a Different Time EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het eerste echte wapenfeit van het uit Los Angeles afkomstige Gabriels is dan nu eindelijk daar: de Love and Hate in a Different Time EP. En wat een groots genot is het.

Gabriels is zanger Jacob Lusk, producers Ari Balouzian en Ryan Hope en een hele hoop gasten en ze hebben vanaf 2016 hard gewerkt de sound van de band te definiëren. Gabriels staat voor dikke warmbloedige soul, gospel (alleen die geweldige stem van Lusk al), elektronica, dancefloor, jazz, strijkers, spaced out rhythm and blues.

Love And Hate In A Different Time kent (helaas) maar vijf tracks maar die klinken allemaal zo veelbelovend prachtig dat je terstond verliefd op Gabriels raakt. Met de opvallende soulstem van Lusk als grote trigger ontspinnen steeds weer verrassende, ingenieuze songs die briljant in elkaar zitten tegelijk, vooral door de toegevoegde strijkers, zeer warmbloedig aanvoelen.

Er is met zeer veel liefde aan de songs en arrangementen gewerkt. Onvoorspelbare ritmes, vervreemdende soundscapes, verwarrende elektronica gebed in warmbloedige soul en mooie songstructuren. Met teksten die verhalen over de tijden waarin we leven en waarin we verwijderd van elkaar raken door desinformatie en technologie.

Vijf tracks die proberen weer mensen/culturen samen te brengen. Weer vreugde en liefdevol met elkaar te leven. Luister naar de EP titeltrack en laat je meevoeren in tijdloze soul en gospel vermengd met strijkers, elektronica en een voortvarende beat. Heerlijk achtergrondkoortje ook. Meesterlijke track.

Het heerlijke Loyalty, dat eerder op het fameuze R&S Records uitkwam, en de ingetogen met lome beats opgesierde nieuwe single In Loving Memory. Een bijna klassiek opgezette track met fraaie strijkers en naar opera neigende vrouwelijke vocalen, naast die bloedmooie zang van Lusk.

Professional is wederom zo’n bloedmooie track, opgezet met piano en de soulstem van Lusk fraai diep klinkend daar overheen. Lome beats en aanzwellende strijkers maken het allemaal nog veel mooier.

Ook EP-afsluiter The Blind laat Lusk schitteren. Wederom opgezet vanuit de piano en vreemdsoortige percussie, doorlopend in een vervreemdend elektronisch landschap.

Gabriels is zo’n band die met deze EP gelijk al zoveel indruk maakt dat ik niet kan wachten op een volledig album, dat volgend jaar lijkt te gaan volgen.

Kant A:

  1. Loyalty
  2. In Loving Memory
  3. Professional

Kant B:

  1. Love & Hate In A Different Time
  2. The Blind