×

Recensie

Pop

17 september 2012

Gabby Young & Other Animals

The Band Called Out For More

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: DGR Music

The Band Called Out For More Gabby Young Other Animals Pop 4 Gabby Young & Other Animals – The Band Called Out For More Written in Music https://writteninmusic.com

De Engelse zangeres/gitariste Gabby Young bracht vorig jaar met haar band  Other Animals We’re all in this together uit. De in Londen wonende Gabby noemt haar muziek Circus Swing. Folk, jazz, balkan brass, big band muziek, al die invloeden zitten verstopt in de muziek van Gabby en haar uit 7 man bestaande band. Gabby zingt sinds haar 11e, groeide op met klassieke muziek en toen ze de opera ontdekte ging ze dat zingen als training voor haar stem. Jeff Buckley’s album Grace veranderde haar leven, ze ging op straat spelen met haar gitaar, luisterde veel naar Bob Dylan en Joni Mitchell.

Uiteindelijk ontdekte ze met Circus Swing een nieuw genre en doet dat ook nog eens heel erg goed. Dat bleek vorig jaar al toen ze We’re all in this together presenteerde tijdens de World Sessions. Ondanks de vrolijke muziek zijn haar teksten wat triest maar wel diepgaand.  Op The Band Called Out For More zet ze die lijn voort en heeft ze zich verder ontwikkeld als songwriter. Het gevoelige Walk away en The male version of me getuigen daarvan.

De Balkan Brass van het vorige album is getransformeerd tot Mexican Brass zoals in Horatio dat aan Calexico doet denken. In het geweldige Neither the beginning neither the end is Gabby’s opera-achtergrond goed hoorbaar. De song begint mooi sfeervol waarna de Circus Swing losbarst. Segment begint heel verstild met een kerkkoor waarna een groots Arcade Fire-achtig muziektheater weerklinkt. Gabby’s stem is zo vloeiend en golvend dat ze haar gevarieerde composities optilt naar een hoog niveau. En dat Gabby ook aandacht heeft voor artistieke aankleding en presentatie blijkt uit haar bijzondere outfit op het podium en het fraai vormgegeven hoesje.

Deze recensie staat ook in het huidige nummer van Jazzism 5 1. In Your Head
 2. Goldfish Bowl
 3. Walk Away
 4. Male Version of Me
 5. Open
 6. Clay Heart
 7. Neither the Beginning Nor the End
 8. Horatio
 9. Honey
 10. Segment
 11. The Answer's in the Question
 12. Curtain Call
 13. The Band Called Out for More