×

Recensie

Pop

02 mei 2014

Gabby Young & Other Animals

One Foot In Front Of The Other

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: India Records/Coast To Coast

One Foot In Front Of The Other Gabby Young Gabby Young & Other Animals Pop 3.5 Gabby Young & Other Animals – One Foot In Front Of The Other Written in Music https://writteninmusic.com

Haar twee vorige albums (waaronder The Band Called Out For More uit 2012) brachten Gabby een enthousiaste fanschare en daarbij liet ook Nederland zich niet onbetuigd. Toen haar nieuwe album gefinancierd diende te worden, koos Gabby voor crowdfunding en een belangrijk deel van de funders is dan ook Nederlands. Het album opent zoals Freddie Mercury wel eens nummers voor Queen zong. Focus op de stem en tegelijk ruimte voor de piano, strijkers en andere instrumenten die de zang omlijsten. Neigend naar opera, niet er volledig in dompelend, vaudeville, zou je kunnen zeggen. De namen van Rufus Wainwright en van Regina Spektor komen ergens in het achterhoofd eveneens opborrelen.

Time combineert een balkanbeat met jazz en zweept ernstig op. Fear Of Flying opent rustig en het is de stem van Gabby die hier duidelijk de boventoon voert, met een bijna singer-songwriterachtige vibe. Weinig aankleding en waar die er is, is die klein gehouden. Dat is heel anders in I’ve Improved dat een vrolijke, Caribische beat koppelt aan een balkangroove met wederom fraai gelardeerde blazers en toetsen die het nummer ook nog eens vrij experimenteel ondersteunen. Dit nummer vraagt aandacht in de beluistering terwijl het zich door je speakers slingert.

Another Ship roept in alles desolaatheid op maar is, wederom in zijn kleinheid, erg mooi gehouden. Gabby voelt zich op haar gemak als ze omringd is met een circus, een kermis aan instrumenten en begeleiders, maar als ze, net als in dit nummer vertrouwt op haar stem en op de kleinheid van het lied en haar begeleiding is ze zeker zo krachtig in uiting. Een mooi slot  dat Leonard Cohen ademt, maakt het nummer wat groter; het doet er echter geen afbreuk aan. Dat kleine onderstreept Gabby in Saviour. Zeer fraai. Let vooral op het mooie middenstuk van het nummer. Om stil van te worden.

Het derde album van Gabby Young kent een mooie balans tussen de meer uitgelaten circus swing die we van vorige albums kennen en fraaie akoestische nummers die laten horen dat ze ook met spaarzame instrumentatie haar mannetje staat. Een langspeler om, een stap tegelijk, nog eens goed naar te luisteren. Er is veel te ontdekken. 1. Sur la lune (... A French Ditty)
 2. Time
 3. Fear of Flying
 4. I've Improved
 5. Another Ship
 6. One Foot in Front of the Other
 7. Saviour
 8. The Devil Has Moved In
 9. Back of the Car
 10. Smile
 11. Back Where We Started
 12. Jessica
 13. I've Improved [Cajita Remix]