×

Recensie

Rock

29 augustus 2012

Frank Marino – The /

Power Of Rock And Roll

Geschreven door: Richard Verbrugge

Power Of Rock And Roll Frank Marino Rock 5 Frank Marino – The Power Of Rock And Roll / Juggernaut Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is de beste gitaarplaat aller tijden? Die vraag zal door veel muziekliefhebbers anders beantwoord worden. Mensen met een voorkeur voor jazz zullen wellicht een album van Grant Green of Jim Hall noemen. In het fusion en jazzrock genre behoren Blow By Blow van Jeff Beck en albums van John McLaughlin, Mike Stern en Paco de Lucia tot de veelgenoemde titels. Bluesliefhebbers zullen BB King, Eric Clapton, Jeff Healey of zelfs nieuwe held Joe Bonamassa noemen. In het heavy genre wemelt het van de kandidaten: Jimi Hendrix, Van Halen, Gary Moore, een Ozzy plaat met Randy Rhoads, het debuut van Yngwie Malmsteen, een schijf van Deep Purple of Rainbow, Crystal Planet van Joe Satriani of Passion And Warfare van Steve Vai of wellicht toch iets van Michael Lee Firkins, John 5, Paul Gilbert of Vinnie Moore? In het nog hardere genre zullen stemmen opgaan voor Slayer, Megadeth, Metallica en Dragon Force.

Voor ondergetekende werd de beste gitaarplaat ooit gemaakt door Frank Marino. Zijn The Power Of Rock And Roll album is al ruim dertig jaar onovertroffen. Opmerkelijk genoeg verscheen de plaat nimmer officieel op cd en waren er alleen bootlegversies verkrijgbaar via bijvoorbeeld het Black Rose label. Het Britse Beat Goes On (BGO) label brengt eindelijk verandering in die situatie door een geremasterde versie van de klassieker uit te brengen en er en passant Juggernaut aan toe te voegen.

Bij het beluisteren van deze versie is een vreugdesprong bijna niet te onderdrukken. Wat een wereldplaat! Een tijdloze klassieker waarop de tand des tijds totaal geen vat krijgt. Na al die jaren is het nog altijd kippenvel bij het geweldige Go Strange, het verbluffende Running Wild en het fenomenale Ain’t Dead Yet. Tussen al dat minutenlange gitaargeweld steekt een liedje als Crazy Miss Daisy wat schril af, maar ook de korte liedjes staan bol van puik gitaarspel waardoor het album een ongeëvenaarde flow heeft. Frank Marino leefde begin jaren tachtig in onmin met zijn platenlabel en schreef alle woede en frustratie van hem af. The Power Of Rock And Roll is daarom veel ruiger dan toch al niet misselijke voorgangers als What Next en Tales Of The Unexpected.  Dit album had weliswaar niet de impact of het succes van het debuut van Van Halen, maar staat qua gitaarkunst op hetzelfde niveau.

Opvolger Juggernaut uit 1982 is ook al zo’n juweeltje. Opener Strange Dreams maakt meteen duidelijk dat dit album bol vol gitaargeweld staat. Hoewel het album wat meer ingetogen is dan de roemruchte voorganger zijn composities als Stories Of A Hero, Free en Ditch Queen niet te versmaden. De meer melodieuze koers maakt van Juggernaut een ander type album dan zijn illustere voorganger waarbij tal van nummers bestonden uit een paar coupletten en vervolgens vijf minuten spetterend gitaarwerk. Door de re-mastering van Andrew Thompson kunnen we nu eindelijk zonder vinylgekraak luisteren naar het weergaloze spel van de Canadese meester.

We kunnen boeken vol schrijven over het genie achter deze albums, maar laten we geen tijd verspillen. Kopen deze heruitgave! Iedereen die van hardrock of gitaarmuziek houdt en deze albums niet in de kast heeft, moet onverwijld deze omissie herstellen. Geen collectie is compleet zonder deze meesterwerken.

Tracklisting The Power of Rock and Roll

 1. The Power of Rock and Roll (4:10)
 2. Play My Music (5:07)
 3. Stay with Me (4:23)
 4. Runnin’ Wild (7:15)
 5. Crazy Miss Daisy (3:12)
 6. Go Strange (6:34)
 7. Young Man (3:49)
 8. Ain’t Dead Yet (7:02)

Tracklisting Juggernaut

 1. Strange Dreams (5:03)
 2. Midnight Highway (3:43)
 3. Stories of a Hero (8:00)
 4. Free (5:19)
 5. Maybe Its Time (6:08)
 6. Ditch Queen (6:37)
 7. For Your Love (4:35)
 8. Juggernaut (5:00)


 1. The Power Of Rock And Roll
 2. Play My Music
 3. Stay With Me
 4. Runnin' Wild
 5. Crazy Miss Daisy
 6. Go Strange
 7. Young Man
 8. Ain't Dead Yet