×

Recensie

Jazz

20 november 2010

Franco Luciani & Federico Lechner

Falsos Limites

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Acqua

Falsos Limites Franco Luciani Jazz 4 Franco Luciani & Federico Lechner – Falsos Limites Written in Music https://writteninmusic.com

Federico Lechner is een zeer talentvolle Argentijnse pianist die zijn talenten tegenwoordig voornamelijk in de jazzscene van Spanje laat horen, met Madrid als standplaats. Zowel solo als met wisselende muzikale gezelschappen heeft hij ondertussen een enorme muzikale ervaring opgebouwd. Ervaring die hij op zijn albums tot fraaie wasdom laat komen.

Zonder twijfel zijn meest geslaagde samenwerking heeft Lechner met de tevens uit Buenos Aires afkomstige en in Madrid wonende, Franco Luciani. Deze nog maar 25 jarige mondharmonica speler is een muzikant die al langere tijd ernstig in de gaten wordt gehouden door de internationale jazzscene. Hij heeft de klasse om met enkele jaren uit de schaduw van Toots, de allergrootste harmonicaspeler binnen de jazz, te gaan treden en met zijn veelzijdige spel de wereld rond te gaan trekken en alle harten te gaan veroveren. In gezelschap van Lechner komt zijn talent volop naar boven.

Het album Falsos Limites geeft een fraai beeld van wat de muziek die mannen samen maken zo spannend maakt. Hun mix van jazz met dikke vleugen tango heeft een zeer warmbloedig en spannende opbouw en uitvoering. De 2 mannen hebben in bassist Antonio Miguel en drummer Andres Litmin de perfecte basis voor hun inspirerende composities. Lechner speelt de sterren van de hemel en Luciani verrast optimaal met zijn harmonicaspel, wat dan weer gevoelig jazzy klinkt en dan weer ritmisch als een bandoneon over de composities glijdt. Onvoorstelbaar wat die man op 25jarige leeftijd al in zijn spel weet te leggen. Lechner is de meester binnen het kwartet die de muzikale leiding bij de composities met emotievol en spannend pianospel tot nog grotere hoogten weet te brengen. De composities klinken dat weer tegendraads en hoekig en dan weer warm en gevoelig. Falsos Limites is een van de meest verrassende jazzalbums van dit jaar en de mannen verdienen het om volgend jaar een gloedvolle avond in het Bimhuis te komen opluisteren.