×

Recensie

Rock

01 januari 2010

Foreigner

Can't Slow Down

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Rhino

Can't Slow Down Foreigner Rock 4 Foreigner – Can’t Slow Down Written in Music https://writteninmusic.com

Als een band eenmaal succes heeft gehad is het verdomd lastig om dat succes met een andere zanger te evenaren. Van Halen lukte het met Sammy Hagar als vervanger van David Lee Roth en Black Sabbath slaagde met zowel Ozzy Osbourne als Ronnie James Dio achter de microfoon. Veel vaker lukt het echter niet omdat de fanschare de nieuwe zanger niet accepteert (neem bijvoorbeeld Ripper Owens als vervanger van Rob Halford bij Judas Priest) of omdat de zangkwaliteit enorm daalt (Blaze Bailey in plaats van Bruce Dickenson bij Iron Maiden). Die bands kiezen meestal eieren voor hun geld en halen de oude zanger terug aan boord.

Na het vertrek van zanger Lou Gramm in de jaren negentig probeerde Foreigner het met Johnny Edwards. Het resultaat (Unusual Heat) was niet eens zo slecht, maar de verkoopcijfers waren geen schim van de aantallen waaraan Foreigner gewend was. Lou Gramm werd daarom teruggehaald en met hem verscheen het prima album Mr. Moonlight. De reünie was echter geen lang leven beschoren; Lou Gramm zag het licht, bekeerde zich en verliet Foreigner opnieuw. Na een lange periode van inactiviteit blies gitarist en componist Mick Jones Foreigner nieuw leven in. Hij verzamelde een rits topmuzikanten zoals Dokken bassist Mick Brown en multi-instrumentalist Thom Gimbel en recruteerde voormalig Hurricane zanger Kelly Hansen. Op de verzamelaar No End In Sight kregen we al een voorproefje in de vorm van het lekker rockende Too Late en tijdens de tournee bleek Kelly Hansen dezelfde uitwerking te hebben als de Fillippijnse zanger Arnel Pineda bij Journey. De jongere frontman geeft de band een energiestoot op het podium.

Een paar maanden geleden verscheen in de VS het nieuwe album Can’t Slow Down. Al direct bij de eerste luisterbeurt is duidelijk dat Mick Jones zich hervonden heeft want het album staat vol energieke rocksongs en die typische meeslepende ballads waarmee Foreigner haar reputatie in de jaren zeventig en tachtig vestigde. Het materiaal is zo goed dat dit album zich moeiteloos kan meten met het beste dat de band ooit voortbracht. De productie is van topniveau waardoor alle instrumentatie en ook de zang loepzuiver, krachtig en modern klinken.

Vanaf de aanstekelijke opener Can’t Slow Down is het genieten voor de liefhebbers van melodieuze rockmuziek. Sterkste troef is zanger Kelly Hansen die qua stemgeluid niet zo heel veel verschilt van Lou Gramm, maar toch een eigen identiteit heeft. Andere hoogtepunten zijn de ballad When It Comes To Love, het stevig rockende Living In A Dream, het aan de jaren zeventig herinnerende Too Late en de sfeervolle, jazzy afsluiter Fool For You Anyway.

Can’t Slow Down is veel beter dan ik had verwacht en bewijst dat Foreigner nog steeds tot de top van het melodieuze rockgenre gerekend moet worden. Net als in de VS komt dit album ook in Europa uit in een triplepack. Bijgesloten zijn een cd met remixen (geen nieuwe opnamen) van eerdere hits en een DVD van een liveshow. Fans van Foreigner kunnen dus met een gerust hart toeslaan. Met een beetje medewerking vanuit Hilversum is zelfs een nieuwe hit niet uitgesloten.

Tracklisting Can’t Slow Down:

Disc1

 1. Can’t Slow Down
 2. In Pieces
 3. When It Comes To Love
 4. Living In A Dream
 5. I Can’t Give Up
 6. Ready
 7. Give Me A Sign
 8. I’ll Be Home Tonight
 9. Too Late
 10. Lonely
 11. As Long As I Live
 12. Angel Tonight
 13. Fool For You Anyway

Disc2

 1. Head Games
 2. Cold As Ice
 3. Waiting For A Girl Like You
 4. That WasYesterday
 5. Blue Morning
 6. Dirty White Boy
 7. Starrider
 8. Feels Like The First Time
 9. Urgent
 10. Juke Box Hero / Whole Lotta Love
 11. I Want To Know What Love Is
 12. Hot Blooded

Disc3 (DVD)

 1. Double Vision
 2. Head Games
 3. That WasYesterday
 4. Say You Will
 5. Starrider
 6. Feels Like The First Time
 7. Urgent
 8. Juke Box Hero
 9. I Want To Know What Love Is
 10. Hot Blooded


 1. Can't Slow Down
 2. In Pieces
 3. When It Comes To Love
 4. Living In A Dream
 5. I Can't Give Up
 6. Ready
 7. Give Me A Sign
 8. I'll Be Home Tonight
 9. Too Late
 10. Lonely
 11. As Long As I Live
 12. Angel Tonight
 13. Fool For You Anyway