×

Recensie

Rock

10 april 2011

Positie 19 Jaarlijst 2011

Foo Fighters

Wasting Light

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Roswell

Wasting Light Foo Fighters Rock 4 Foo Fighters – Wasting Light Written in Music https://writteninmusic.com

Als Dave Grohl met Foo Fighters een no nonsens rockalbum wil maken weet hij wie hij in huis moet halen: Producer Butch Vig, die eerder Grohls’ vorige band Nirvana met Nevermind naar wereldfaam stoomde, heeft met Wasting Light, het nieuwe album van Foo Fighters, de oerkracht in de band weten vast te leggen.

Het nieuwe album van Foo Fighters werd volledig op analoge tape vastgelegd in de garage van Dave Grohl in California’s San Fernando Valley. Een soort van ‘back to basics’ aanpak zonder computers en software die voor de band, waarin ondertussen ook los-vaste gitarist Pat Smear weer een vaste plaats gevonden lijkt te hebben, uitstekend uitpakt. Vig was eerder al betrokken bij de 2 extra tracks die hun Greatest Hits album telde. Hij heeft, samen met topmixer Alan Moulder, voor het nieuwe album een heerlijke monstersound gecreëerd.

Wasting Light is dan ook een echt rockalbum geworden zonder ook maar een keer, met een ballad, in te zakken. Rope, de eerste single was de perfecte voorbode van het nieuwe album: een sterke rechttoe rechtaan rocker me sterke melodie en strakke riffs. Op het album staat de single als tweede track gelijk na ijzersterke album opener Bridge Burning. De openingstonen van deze track maken gelijk duidelijk dat Butch Vig de scepter zwaait. Wat een heerlijk dikke gitaarmuur wordt hier open getrokken. Ook tracks als These Days, een absolute Foo Fighters classic en een van de beste songs die ze ooit maakten, het geweldige Dear Rosemary, met een gastrol voor oud Husker Du voorman en held van Grohl, Bob Mould, en Miss The Misery overtuigen volop. Zonder het prima I Should Have Known, met oud Nirvana bassist Krist Novoselic, Back & Fourth (dat refrein!!!) en de uitstekende albumafsluiter Walk te vergeten.

Wasting Light is het door Grohl gedroomde rockalbum dat hij met Foo Fighters altijd al wilde maken. Een prima rockalbum waarop alles wat de band de afgelopen jaren zo goed heeft gemaakt tot een geheel is gekneed. Wasting Light rockt, vloeit, knalt en ontroert. Weinig rockalbums die tegenwoordig zo overtuigen als deze nieuwe Foo Fighters. 1. Bridge Burning
 2. Rope
 3. Dear Rosemary
 4. White Limo
 5. Arlandria
 6. These Days
 7. Back & Forth
 8. A Matter Of Time
 9. Miss The Misery
 10. I Should Have Known
 11. Walk