×

Recensie

Alternative

13 februari 2013

Foals

Holy Fire

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Transgressive

Holy Fire Foals Alternative 4 Foals – Holy Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun derde album Holy Fire heeft het uit Oxford afkomstige Foals voor een andersoortig geluid gekozen. Een meer direct en toegankelijk geluid.

Opnamen voor het nieuwe album werden in eerste instantie gemaakt in Sydney met producer/remixer Jono Ma (van de band Lost Valentinos). Ondanks het feit dat de band de mogelijkheden in het gebruiken van nog meer instrumenten en geluiden inzag werd uiteindelijk toch gekozen om met het vermaarde duo Flood en Alan Moulder (Smashing Pumpkins, PJ Harvey, Nine Inch Nails) te gaan werken. De band vond dat ze een duidelijke lead moesten hebben nadat ze met hun debuutalbum Antidotes (2008) indruk hadden gemaakt maar met het tweede album Total Life Forever (2010) door teveel songideeën, een te versnipperd album hadden gemaakt. Voor het derde album werd gekozen om de funk en de rock van de band samen te ballen met sterke melodieën en daarmee dan uiteindelijk de wereld te gaan veroveren.

Dat de heren daar op Holy Fire in geslaagd zijn is al vrij snel duidelijk. De fijn opbouwende instrumentale opener Prelude, de lekker dikke anthemlike track Inhaler en het zeer aanstekelijke My Number zijn het perfecte openingstrio. Foals klinkt hier, nog meer dan op hun eerste albums, als een ambitieuze band die met hun muziek de wereld gaat veroveren. Daarna zakt het album met songs als Bad Habit en het prachtige Out Of The Woods en Late Night (wat een heerlijke baslijn…) bepaald niet in. Het heerlijk doordenderende Providence, het bezwerende Stepson en albumafsluiter Moon zijn ook al zo mooi. De gitaren staan deze keer flink prominenter in de mix (met dank aan Flood en Moulder) wat de songs van de band een lekker extra laag energie meegeeft. Daarnaast komt zanger Yannis Philippakis zowel in tekst als zang nog beter uit de verf. Zijn zang is, naast de power van de nieuwe songs, de grote kracht van de band geworden.

Het ambitieuze Holy Fire is Foals’ meest coherente album tot nu toe en zal de band naar de grote zalen en podia van de wereld brengen. Volledig terecht!

Tracklisting Holy Fire:

 1. Prelude
 2. Inhaler
 3. My Number
 4. Bad habit
 5. Every Time
 6. Late Night
 7. Out Of The Woods
 8. Milk & Black Spiders
 9. Providence
 10. Stepson
 11. Moon


 1. Prelude
 2. Inhaler
 3. My Number
 4. Bad Habit
 5. Everytime
 6. Late Night
 7. Out Of The Woods
 8. Milk & Black Spiders
 9. Providence
 10. Stepson
 11. Moon