×

Recensie

Alternative

11 juni 2020

Flying Horseman

Mothership

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Unday Records

Mothership Flying Horseman Alternative 4.5 Flying Horseman – Mothership Written in Music https://writteninmusic.com

Alles wat gitarist Bert Dockx maakt houden wij nauwlettend in de gaten. Hij is gewoonweg veel te goed om ook maar iets van te missen. Met zijn band Flying Horseman (de belangrijkste band naast zijn oerband Dans Dans) brengen ze nu met Mothership hun alweer zesde album uit.

Dockx staat erom bekend vele muzikale paden te bewandelen. Zo kregen we naast de alternative dynamische en instrumentale folkbluesrock van Dans Dans en de weelderige alternative sounds van Flying Horseman vorig jaar ook Ottla, een zeer bijzondere jazzoutfit waarmee hij ook weer helemaal raak schoot.

Hyperactief als Dockx is schrijft hij altijd songs en bekijkt hij later naar welke band hij deze het best kan uitschrijven. Mothership is een album waarop weer verschrikkelijk veel gebeurt. En Dockx heeft in drummer Alfredo Bravo, bassist Mattias Cré, gitaristen/synthspelers/vocalisten Loesje en Martha Maieu een fantastische band om zich heen.

Dat Dockx de funk omarmd heeft mag duidelijk zijn, maar natuurlijk verpakt hij dat zo in zijn songs dat die niet funk worden maar een waanzinnig spannende alternative groove meekrijgen. De eerste drie songs van het nieuwe album, het catchy Citizen, Set Reset en het fascinerende Flare hebben een onmiskenbare funkgroove, al weet Dockx, steeds briljanter componist als hij wordt, daar een geweldige draai aan te geven. Wat een prachtige ontdeksongs om het album mee te beginnen.

Mooi ook om gelijk te merken dat de sound van het album recht in je gezicht is. Voor het album besloot Dockx samen te gaan werken met Jasper Maekelberg, de producer die eerder zeer succesvol samenwerkte met Balthazar en Warhaus en ze al een geweldige sound meegaf. Ook voor Flying Horseman werkt deze verandering, Dockx werkte de afgelopen tien jaar in verschillende bands meestal met, de overigens ook fantastische, Koen Gisen, en de verandering heeft weer nieuwe inzichten en vrijheden opgeleverd.

Met het bloedmooie Where Do You Live duikt de band vervolgens de ruimte in. Ingetogen trekt de band rijke sferen op met het prachtstem van Dockx en zijn fabuleuze gitaarwerk frontaal. Met Hotel, opstartend vanuit zwevende postpunk en met een wel heel dikke baspartij, laat Dockx zijn vingers maar weer eens machtig losgaan op de gitaar en de geestverruimende pedalen. Wat een toptrack vol verrassingen met een weergaloze climax ook weer. Wat een muzikale rijkdom.

De pompende bas die Cré inzet, met de drums al snel volgend, op Secrets is al net zo aanstekelijk. En wat een overweldigend goede song ontwikkelt zich vervolgens ook weer. Dockx is meester om zijn songs steeds weer van vele verrassende wendingen te voorzien en deze laag over laag tot een fascinerend geheel te maken.

Het ruimtelijke, mooi melancholieke Summer Dance, ongeveer het tegenovergestelde van wat je bij de titel zou kunnen verwachten, heeft een erg fijne spanningsboog die met het geweldige gitaarspel van Dockx een waanzinnige indruk achterlaat. Weergaloos soleren wordt ingezet voor een bandprogressie naar een voller geluid om uiteindelijk heerlijk op en uit te bouwen.

Albumafsluiter A Song That Lasts is wederom een fraai opgebouwde song, met een aanduwende bas en strakke drums, die je meesterlijk meesleept in een haast tranceachtige sfeer met wederom de stem en gitaar van Dockx als bindmiddel. Prachtafsluiter.

Mothership is wederom zo’n Flying Horseman album dat je maar niet van je platenspeler kunt krijgen. Het bevat een heerlijk overweldigend aanbod aan glansrijke songs die je steeds maar weer opnieuw wilt horen. Flying Horseman rules!

Kant A:

  1. Citizen
  2. Set Reset
  3. Flare
  4. Where Do You Live

Kant B:

  1. Hotel
  2. Secrets
  3. Summer Dance
  4. A Song That Lasts