×

Recensie

Jazz

20 februari 2014

– Stephanie

Florigen

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Turn Key Media Solutions

Florigen Stephanie Francke Jazz 4 Florigen – Stephanie Francke Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuutalbum Florigen van de saxofoniste Stepanie Francke is een mooie mix van melodieuze en gevoelige nummers. Stephanie Francke (1989) begon op haar negende met het bespelen van saxofoon en studeerde aan het conservatorium van Rotterdam waar ze in 2012 afstudeerde. Begeleid door Koen Schalkwijk (p), en haar studiegenoten Thomas Pol (b) en Niek de Bruijn (d) vormde Francke een kwartet waarmee de basis gelegd is voor dit frisse en sprankelende werk. De titelnaam voor het album – Florigen – is de naam voor een mysterieus hormoon dat ervoor zorgt bloemen gaan bloeien. Francke wilde met de titel voor haar album graag iets doen met natuur of bloemen. In de beschrijving van Florigen vond ze een mooie parallel voor het leven, waarin je nooit weet hoe het komt dat dingen soms goed gaan en bloeien en soms niet.

De composities zijn op Philly na allen geschreven door Francke. Ze nam daar de tijd voor en liet zich bij het schrijven van de verschillende nummers inspireren door wat er op dat moment speelde in haar leven. Zo schreef ze Fruitvliegjes in een periode dat ze last had van deze kleine plaaggeestjes in haar studentenwoning. In het uptime nummer, waar het album mee start, hoor je de vliegjes. Met de twinkelende tonen in de solo’s, zowel van Francke op de sax, als van Schalkwijk op de piano, met onverwachte bewegingen zoals fruitvliegjes zich laten zien en als je goed luistert, laten horen. In For You, opgedragen aan haar moeder, laat Stephanie Francke zich van de melodieuze en wat gevoeligere kant horen. Met het schrijven van New Chapter New Start deed Francke onderzoek naar hoe zij zich zelf, bij het schrijven, verschillende kanten op kon sturen. Goed te horen met de stijl- en tempowisselingen. Een mooi lang stuk met groovy solo’s waarin alle leden van het kwartet goed tot hun recht komen. The Great Titmouse is een vrolijk uptime nummer met een swingende ritme sectie. En het album wordt afgesloten met een gevoelige en romantische jazzwals On y va.

Mooi werk voor een debuutalbum, met een goed gebalanceerd kwartet waar elke lid goed aan bod komt. In gesprek met Stephanie Francke verklapte ze aan de WiM redactie dat ze alweer aan het schrijven is aan haar tweede album, dat in 2015 zal uitkomen. We zijn benieuwd en we houden deze nieuwe sax-dame in de gaten!

Tracking list

1.   Fruitvliegjes

2.  Thinking is not allowed

3.  If you can smell the flowers

4.  Philly

5.  Rue da rosa

6.  New chapter, new start

7.  For you

8.  The great titmouse

9.  On y va