×

Recensie

Rock

18 mei 2012

Fields Of The Nephilim

Ceromonies

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: EMI

Ceromonies Fields Of The Nephilim Rock 3.5 Fields Of The Nephilim – Ceromonies Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse gothic rockers van Fields Of The Nephilim pakken met Ceromonies stevig uit: een dubbel-live-cd én een live-dvd in een fraai vormgegeven box. De hier voorgeschotelde opnamen dateren van 2008 en zijn gemaakt in het befaamde Londense Shepherds Bush Empire.

De laatste reguliere plaat van de Fields, het goed ontvangen Mourning Sun, verscheen in 2005 en het is niet meer dan logisch dat dit album een aantal keer voorbij komt op Ceromonies. De instrumentale opener Shroud (Exordium) en de accelerator Straight To The Light – beiden van Mourning Sun – zetten direct de toon: imposante sfeerscheppingen en onontkoombare gothic rock. De bijna-grunt van Carl McCoy maakt snel duidelijk dat de vergelijkingen met bands als The Mission, The Cult en Sisters of Mercy slechts ten dele opgaan. Ten tijde van het album Zoon (1996), dat een verkapt solo-album van McCoy was, klonken de Fields zelfs als een metalband. Drie tracks laten dit nog eens horen: in Penetration dreunt de band nogal door, zeker in vergelijking met het andere werk. Het nummer heeft echter zeker zijn momenten. Dat geldt ook voor Zoon (Wakeworld). Shine, de derde ‘metaltrack’ is minder memorabel.

Natuurlijk zullen velen de Fields associëren met de albums The Nephilim (1988) en Elizium (1990).  De band baarde veel opzien in die tijd en dat was niet alleen vanwege de krachtige muziek; met outfits die rechtstreeks terugvoerden naar de spaghettiwesterns van Sergio Leone en teksten die blijk gaven van een fascinatie voor magie, heilige boeken en occultisme, trok Fields Of The Nephilim flink de aandacht. De band ontwikkelde zicht tot een van de boegbeelden van de gothic rock, een stroming die tussen midden jaren tachtig en begin jaren negentig een flinke bloeiperiode kende.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat op Ceromonies een flink aantal oude nummers voorbij komen: zo worden Wail Of Sumer en And There Your Heart Will Be Also, de slotstukken van Elizium, ook hier na elkaar gespeeld, waarmee cd1 even tot rust komt. De klassieke singles Preacher Man (1987) en Moonchild (1988) ontbreken vanzelfsprekend niet. Met Trees Come Down gaat de band zelfs nog verder terug in de tijd; dit nummer dateert alweer van 1985, toen Fields Of The Nephilim voor het eerst van zich deed spreken. Psychonaut, de sterke single uit 1989, mag natuurlijk niet ontbreken. Imposant geluid, pompende bas; het is een prima en stevig sluitstuk van de eerste cd. Dit in tegenstelling tot de finale op cd2. Hier brengt de band Celebrate, de donker romantische song van de plaat The Nephilim. Langzaam dooft hier het live-geweld uit. Een verrassend mild slotakkoord na de muzikale oorwassing die Ceromonies toch is.

Deze box moet het overigens zonder een aantal favorieten doen: Power, de single uit 1986, ontbreekt, evenals de populaire albumtracks Love Under Will en Last Exit For The Lost uit 1988. De verzamelaar Revelations uit 1994 gaf hier nog wel ruimte aan.

De dvd in deze box telt 10 nummers en daar zit niets bij dat we niet op de cd’s hebben gehoord. Dat wil niet zeggen dat het materiaal overbodig is. Hoewel de bandleden in hun stoffige westernoutfits wat potsierlijk ogen in de zaal van Shepherds Bush Empire, staat de groep fier overeind. Lekker doorpompende drums, prima gitaarlijnen en de monumentale strot van de vervaarlijk ogende McCoy;  tien nummers die getuigen van een opvallende, bijna rituele rock-ceremonie.

Tracklisting Ceromonies:

DVD

 1. Shroud (Exordium)
 2. Straight To The Light
 3. From The Fire
 4. Penetration
 5. Wail Of Sumer
 6. And There Your Heart Will Be Also
 7. Trees Come Down
 8. Moonchild
 9. Psychonaut
 10. Mourning Sun

CD1: Ad Mortem

 1. Shroud (Exordium)
 2. Straight To The Light From The Fire
 3. Penetration
 4. Shine
 5. Wail Of Sumer
 6. And There Your Heart Will Be Also
 7. Trees Come Down
 8. Psychonaut

CD2: Ad Vitam

 1. Intro (Harmonica Man)
 2. Preacher Man
 3. Moonchild
 4. Requiem
 5. Xiberia
 6. Zoon (Wakeworld)
 7. Mourning Sun
 8. Celebrate


 1. Shroud
 2. Straight To The Light
 3. From The Fire
 4. Penetration
 5. Shine
 6. Wail Of Sumer
 7. And There Will Your Heart Be Also
 8. Trees Come Down
 9. Psychonaut