×

Recensie

Jazz

09 februari 2024

Félix Zurstrassen/NOVA

Elusive

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Igloo Records

Elusive Felix Zurstrassen Félix Zurstrassen/NOVA Jazz 4 Félix Zurstrassen/NOVA – Elusive Written in Music https://writteninmusic.com

De Brusselse bassist Félix Zurstrassen brengt onder de bandnaam NOVA met Elusive een nieuw album uit. En net als hun vorige, gelijknamige, album overtuigt het internationale gezelschap weer volledig met fraai spel in de sterke composities.

Met in de band naast Zurstrassen Ben van Gelder (altsax), Antoine Pierre (drums), Nelson Varas (gitaar) en deze keer Kit Downes (piano) als prominente aanvulling, heeft hij een geweldige band te pakken. Mannen uit verschillende windhoeken (Zurstrassen en Pierre uit Brussel, Varas uit Brazilië, Downes uit Londen/Berlijn en van Gelder uit Amsterdam) die al veel met elkaar gespeeld hebben en elkaar muzikaal moeiteloos vinden en altijd uit zijn op avontuurlijk spel.

Ronduit de ideale omgeving om je nieuwe composities op los te laten heeft Zurstrassen gedacht en het werkt wederom geweldig. Zurstrassen kiest met NOVA wederom voor een muzikale lijn die zowel in de oude als in de moderne jazz ligt. De uitdagender moderne zaken houdt hij bij NOVA ver weg. NOVA gaat voor pure, grotendeels akoestische, traditionele en avontuurlijke jazz.

Waar Zurstrassen met Pierre al vele jaren een uitstekende ritmesectie vormt (bijvoorbeeld ook in Pierre’s voorname Urbex) mag al lang duidelijk zijn. Ook het door fraaie Braziliaanse kleuren voorziene gitaarspel en van Gelders rijke saxspel dragen daar optimaal aan bij. Met Downes’ immer met fijne onverwachte ingevingen voorziene pianospel hebben we er een vijfde magnifieke muzikant bij.

Zurstrassen schrijft composities met sterke melodieën die daarnaast veel ruimte laten voor fraaie solistische invulling waardoor elke muzikant over het album gemeten flink wat ruimte krijgt om zich prominent in het geluidsbeeld te zetten. Van albumopener Glowing Ride tot aan afsluiter Epilogue trekken de muzikanten steeds weer erg mooie en warmbloedige sferen op.

De wonderbaarlijke chemie die deze muzikanten samen hebben levert een album op van grote klasse. Het klinkt allemaal zo natuurlijk, zo vreugdevol, zo los, zo vrij. Niet verwonderlijk dat deze muzikanten elkaar steeds weer opzoeken voor nieuwe projecten/bands als de chemie altijd zo aanwezig is. Elusive is van grote ‘Europese’ jazzklasse. 1. Glowing Ride
 2. Piece for Ape
 3. Elusive
 4. Spring Air
 5. Incandescence
 6. Swirl
 7. Adal's Dance
 8. Kit's Stones
 9. The Tribe of Dream
 10. Syatco
 11. North Pearl
 12. Easy Peasy
 13. The East Man
 14. Epilogue