×

Recensie

World

08 juni 2012

Fela Kuti – Live In Detroit

Live in Detroit 1968

Live in Detroit 1968 Fela Kuti Egypt 80 World 4 Fela Kuti – Live In Detroit 1986 Written in Music https://writteninmusic.com

In november 1986 trad Fela Kuti ((1938 – 1997) met Egypt 80 op in het Fox Theatre in Detroit. Het was zijn eerste optreden in VS en Fela was net een half jaar vrij uit de gevangenis waarin het toenmalige bewind van generaal Buhari hem twee jaar lang had opgesloten. Het concert werd opgenomen door Bob Teagan en is nu uitgebracht door Knitting Factory Records in samenwerking met Strut Records.

De dubbel Cd duurt in totaal zo’n 140 minuten. Fela maakte meestal lange nummers en de 2 cd’s bevatten slechts 4 tracks waarvan de langste Confusion Break Bones op Cd 1 maar liefst 40.54 minuten duurt. De opener Just Like That is het kortst: 29.35. “In my home country, they can put you in prison, just…like…that,” houdt Fela het publiek in Detroit voor, dat in die tijd een verwaarloosde postindustriële stad was. Je hoort hoe het publiek de politiek getinte energie van Fela oppikt, alsof het zich ermee vereenzelvigt. In Just Like That voel je Fela’s woede doorklinken, ook in het bijtende verbale intro waarin hij verwijst naar het water dat in Lagos niet uit de kraan komt, naar de elektriciteit die wordt onderbroken als je tv kijkt, just like that! Confusion Break Bones begint met percussie maar het tempo is lager. Daarna volgt de afrobeat blazerssectie, de zangeressen en het typische afrobeatorgeltje; deze track sleept zich 40 minuten lang voort, de meeste luisteraars zullen in tegenstelling tot 25 jaar en langer geleden niet meer gewend zijn aan dit soort lengtes.

De aandacht kan op de Cd ook niet zo lang vastgehouden worden, al zal dat live zeker anders zijn geweest. En dan is er Fela die op een jazzy manier sax speelt alsof hij goed naar Charlie Parker heeft geluisterd. Met Egypt 80 mixte hij afrobeat met jazz. De broeierige sfeer van CD 1 wordt voortgezet in de 2 tracks van CD 2 zoals in het agressieve Teacher Don’t Teach Me Nonsense en Beast of No Nation waarin hij leiders met dieren vergelijkt en fel uithaalt niet alleen naar leiders van zijn land maar ook naar Thatcher, Reagan en het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. Het live karakter van de dubbel Cd maakt Fela in Detroit heel aantrekkelijk maar muzikaal gezien was zijn tijd met Africa70 in de jaren zeventig toch beter met tracks als ITT, Zombie en Roforofo Fight. De scherpe afrofunkgrooves waren een beetje weg, alleen Just Like That staat op één lijn met deze nummers.