×

Recensie

Alternative

12 december 2016

Faces on TV

Traveling Blind

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: V2 Records Benelux

Traveling Blind Faces on TV Alternative 4 Faces on TV – Traveling Blind Written in Music https://writteninmusic.com

Faces on TV, de Gentse band rond multitalent Jasper Maekelberg, kende twee goede jaren vanaf 2015. De singles Run Against The Stream en Love/Dead deden het goed op de Belgische en Nederlandse radio en de band kreeg veel aandacht in de (online) media. Jasper Maekelberg is overigens ook bekend als producer en/of mixer van een flinke hoeveelheid bands en solomuzikanten, waaronder Jef Neve, Marble Sounds, Mintzkov en Gabriel Rios.

Deze ep Traveling Blind herbergt de twee eerdergenoemde singles: Love / Dead is zwierig en filmisch; fraai verpakte maar ook kunstzinnige, originele pop die inderdaad een groter publiek kan aanspreken. Run Against The Stream is een koele, ruimtelijke track. Toegankelijk maar met een fraaie, prikkelende en subtiele instrumentatie. Faces on TV zaagt de planken van dun hout.

Titeltrack Traveling Blind laat fijne afgemeten akkoorden op de toetsen horen en een soepel, stuiterend ritme. Een mix van retro-elektro en mooie ijle zang, zoals een band als Lola Kite dat ook vaak laat horen. Het experimentelere It’s Coming In, met flink bewerkte zang en tegendraadse beats, lijkt af te koersen op moderne, alternatieve R&B, een genre dat we nu wel kennen maar waar Faces on TV toch wat bij uit de buurt blijft. De song valt eerder als rijke, muzikaal onderlegde techno-pop in de breedste zin des woords te kenschetsen. Dat geldt ook een beetje voor afsluiter Pray The Light, dat echter een rustigere motoriek heeft en wat organischer overkomt. Maar ook hier die fraaie mix van elektronica en traditie in een fraai gestileerd jasje.

Bij het beluisteren van Traveling Blind kun je niet anders dan constateren dat de aandacht voor Faces on TV de afgelopen twee jaar volkomen terecht is geweest. Deze ep is zonder meer een van de beste Belgische releases van dit jaar.  1. Love / Dead
  2. Traveling Blind
  3. It's Coming In
  4. Run Against the Stream
  5. Pray the Light