×

Recensie

Rock

26 maart 2019

Ex Hex

It's Real

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge

It's Real Ex Hex Rock 4 Ex Hex – It’s Real Written in Music https://writteninmusic.com

In 2014 toverde vocaliste- en gitariste Mary Timony van onder andere Helium en Wild Flag een grote lach op ons gezicht toen ze met Laura Harris (drums) en Betsy Wright (basgitaar) powertrio Ex Hex oprichtte. Debuut Rips was een aanstekelijke mix van powerpop en garagerock, met vooral sterke invloeden uit de jaren ’60 en ’70 en de PLAY-knop was keer op keer weer snel gevonden voor meer luisterplezier.

De hoes van tweede album It’s Real knalt je tegemoet met zijn CGA-kleurenpalet en voelt daardoor al gelijk 80’s. Die sfeer wordt alleen maar versterkt door het openingssalvo van de garagepunker Tough Enough en het naar metal neigende Rainbow Shiner. Beide hebben ze namelijk een echte jaren ’80 sfeer over zich, met zelfs een flinke scheut Glam. Gitaarsolo’s vliegen je om de oren en bas en drums zijn klaar om ingezet te worden bij een groots stadionconcert voor een miljoenenpubliek. Effecten als distortion en echo worden soms op overdreven wijze in gezet en zelfs de vocalen krijgen meerdere lagen en zelfs wat expres digitale effectjes.  Grote refreinen duiken ook meermaals op, bijvoorbeeld bij No Reflection of het supercoole Another Dimension. Zo klinken een aantal tracks op dit album grootser, stoerder, krachtiger en vrolijker dan de toch al niet misselijke power boost van debuutalbum Rips. In een hogere versnelling duiken er duidelijk meer  punkinvloeden op, zoals bij Diamond Drive en Cosmic Cave, waar het baswerk een stuk krachtiger klinkt en zowel drums als gitaren iets rechtlijniger worden ingezet. Zodoende roepen deze tracks sterk herinneringen op aan Blondie en de Ramones.

In sterke contrast met al die positieve energie, grootsheid en toch best vrolijke sfeer staan de songteksten. “Good times never felt so bad. Fell in the champagne and you bled. .There’s a storm in the distance.But now it’s moving on. And I feel this summer coming on”, klinkt het tweeslachtig op de opener. Een donker randje dus, maar het zal toch snel weer zomer worden. Vervolgens klinkt het, “should have known right from the start. You’d mess around with my heart” op Good Times, om op Want It To Be True en Diamond Drive te verhalen over een kortstondige liefde, een vakantieliefde misschien.  Maar alle euforie, het goeie gevoel, was dat wel echt? Meermaals trekken de dames dat in twijfel, maar nergens zo duidelijk als op Another Dimension: Was it real or just an illusion? Vandaar albumtitel It’s Real dus. Stiekem worden we een beetje voor de gek gehouden, maar zolang dat zo’n grote grijns op ons gezicht tovert mag Ex Hex dat nog jaren doen. Graag!  1. Tough Enough
  2. Rainbow Shiner
  3. Good Times
  4. Want It To Be True
  5. Diamond Drive
  6. No Reflection
  7. Another Dimension
  8. Cosmic Cave
  9. Radiate
  10. Talk To Me