×

Recensie

Alternative

07 juli 2017

Everything is Recorded

Close But Not Quite EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XL Recordings

Close But Not Quite EP Everything is Recorded Alternative 4 Everything is Recorded – Close But Not Quite EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een enerverend nieuw project is Everything is Recorded, opgezet door XL-labelbaas Richard Russell als staalkaart van zijn muzikale diversiteit en inzicht. Het levert met Close But Not Quite gelijk een geweldige EP op.

De basis van alle opnamen is The Copper Studio, Russells eigen thuisstudio in West-Londen, waar hij muzikanten van verschillende muzikale pluimage uitnodigt om zowel nieuwe muziek te schrijven als op te nemen. Soms resulteert dat in pure songs, soms levert dat lange livejams op. Russell is zelf steeds als muzikant maar ook als producer aanwezig om de muziek vorm te geven.

De Close But Not Quite EP is een erg fraaie zes tracks tellende, eerste kennismaking met hoe Russell het allemaal in zijn hoofd moet hebben. De tracks stuiteren van diepe soul naar klaterende hiphopbeats en raps, dan weer naar tegendraadse drone of soulfull zang over dwarse beats en samples.

De korte sfeervolle opener Tali is de perfect voorloper van het gelijk fantastische titelnummer. Dat Sampha een grote nieuwe soulheld is wisten we al wat langer, en vooral ook sinds zijn debuut Process, dat eerder dit jaar uitkwam, maar met deze track, met rijke flarden The Making of You van Curtis Mayfield opgesierd, raakt hij diep in het hart. Wat een prachttrack! Het daarop volgende Early This Morning, waarbij Giggs met stevige raps een soort van reconstructie van Gil Scott-Herons Me and the Devil (eerder ook door Russell geproduceerd) maakt is dan weer van een heel andere imposante orde.

Met Washed Up On The Shore, met diepe beats en verwarrende donkere soundscapes van Warren Ellis (de briljante muzikale sidekick van Nick Cave) en raps van Engelse, met Nigeriaanse roots gezegende, Obongjayar, opent de tweede kant van de EP glorieus. Het daarop volgende D’elusion brengt dan soulfull zang van nieuwkomer Infinite, samen met Mela Murder en Green Gartside (van Scritti Politti) over diepe beats in een warme, ruimtelijke productie. Het instrumentale The Rhythm of Life and Death, op heerlijke beats stuiterend met mooi pianowerk en sitarklanken, sluit de EP fraai af.

De Close But Not Quite EP is een mooie inkijk in het hoofd van Richard Russell. Als we van het hoofd van XL Recordings nog niet begrepen hadden dat hij muzikaal alle kanten opstuitert, bewijst deze EP dat alsnog eens te meer. De Close But Not Quite EP is de eerste van verschillende Everything Is Recorded-uitgaven die dit jaar het licht zullen zien. Om heel goed in de gaten te houden dus.

Tracklisting Close But Not Quite EP:

Kant A:

  1. Tali (intro)
  2. Close But Not Quite (met Sampha)
  3. Early This Morning (met Giggs)

Kant B:

  1. Washed Up The Shore (met Obongjayar en Warren Ellis)
  2. D’elusion (met Infinite, Mela Murder en Green Gartside)
  3. The Rhythm Of Life And Death