×

Recensie

Pop

29 april 2016

Eva de Roovere

Canticleer

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: V2 Records

Canticleer Eva de Roovere Pop 3 Eva de Roovere – Canticleer Written in Music https://writteninmusic.com

Sterk in het Nederlands, poëtische en speelse teksten en een stem die met warmte de zacht Vlaamse tonen van haar liederen bracht. Bracht inderdaad. Eva heeft ervoor gekozen, terwijl ze trouw bleef aan de muziek die ze maakte om haar vijfde album in het Engels te zingen. De intimiteit en het kleine van haar eerdere muziek is gebleven, alleen de taal is anders geworden.

Van de ene kant betekent het dat ze haar Nederlandse zanglijnen die zij als een soort extra instrument inzette, achter zich laat. Van de andere kant geeft haar dit de ruimte om zich meer nog als zangeres te profileren dan ze al deed. Zo Eva al last had van de idee dat men haar als beoefenaar van kleinkunst zou zien, met de Engelstalige teksten en wat dat vraagt van haar dictie en zanglijnen is elke link met kleinkunst voorgoed naar het verleden verwezen.

De herboren Eva ontpopt zich als een vlinder in het Engelstalige taalgebied en lijkt zich er erg op haar gemak in te voelen. Hoewel er meer Engelstalige zangeressen zijn die hun weg proberen te vinden in de vloedgolf van moderne media, zijn het haar stem en bezieling die dit album iets extra’s geven. Niet iedereen zingt met de intensiteit die Eva in zich draagt en die ze ook in een aantal nummers naar buiten laat komen. Het leven en de keuzes die erin op onze paden komen, worden met verve door haar over het voetlicht gebracht.

De betoverende klanken van de stem van Eva die vooral danste in Nederlands dan wel Vlaams taalgebied laten we nu achter ons. In de plaats daarvoor komt een jonge zangeres die zeer betrokken in het leven staat met een album dat in het singer- /songwriter idioom misschien niet direct een uitzonderingspositie verwerft. Tegelijk, nummers als The City At The End Of The Line of Highway 99 laten horen dat Eva zeer beeldend kan zijn in haar werk.

Als het je lukt om los te komen van eerdere ervaringen met de muziek van Eva dan wel met de fraaie wijze waarop zij het Vlaams inzette in haar eigen liedjes, dan mag je stellen dat het Eva gelukt is een mooie staalkaart van haar kunnen te presenteren. Al met al is het verrassend de stem van Eva veel meer in deze nieuwe setting te horen.  De Amerikaanse invloeden zijn niet weg te denken en dat geeft wel opeens een andere kleuring van haar muziek.

Stel je open op voor wat Eva met haar stem vermag en hoe ze je misschien ontroert, het is niet zo dat de Eva die je kent opeens is verdwenen. Laaf je oren aan haar stem en misschien realiseer je je dan wel, ook in het Engels klinkt ze goed en lang niet ongewoon. Misschien is de verrassing en de magie minder groot dan in het dansen dat haar stem deed op haar fraaie Vlaamse Nederlands. Toch, een eerste proeve van de klanken van Eva in een andere taal,  geef haar een kans, deze andere kennismaking zal je niet bedroeven.

Tracklisting Chantecleer:

 1. Pearl
 2. The City At The End Of The Line
 3. Guernica
 4. Head On Hat Down
 5. Lemon Heart
 6. Trouble
 7. Ocean
 8. Highway 99
 9. Something New
 10. Ring-A-Ling Baby
 11. Just Because