×

Recensie

Rock

18 juli 2017

Europe – The Final Countdown 30th Anniversary Show – Live At The

Europe - The Final Countdown 30th Anniversary Show - Live At The Roundhouse

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Hell & Back Recordings

Europe - The Final Countdown 30th Anniversary Show - Live At The Roundhouse Europe Europe Rock 4 Europe – The Final Countdown 30th Anniversary Show – Live At The Roundhouse Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn van die liedjes die iedereen ongeacht zijn of haar muzikale voorkeur kent. The Final Countdown van Europe is zo’n nummer waarvan iedereen al bij het keyboard intro weet wat er gaat volgen. Het is elke dag wel ergens op een radiostation te horen en is gebruikt in tal van commercials. The Final Countdown van het gelijknamige album verscheen dertig jaar geleden. Reden voor een feestje, dachten de vijf Zweden. Tijdens een tournee speelden ze het album integraal en de show in Londen werd opgenomen voor een DVD-CD uitgave.

De opname klinkt heerlijk energiek en ook het publiek had er zin in getuige de enthousiaste reacties en het meezingen. De eerste helft van de show speelt Europe hun complete nieuwe album, het prachtige War Of Kings. Europe is net als wijn en wordt met de jaren alleen maar beter. Nummers als Praise You en Angels (with Broken Hearts) zitten compositorisch beter in elkaar dan alles wat de band in de jaren tachtig en begin jaren negentig maakte.

De tweede helft bestaat uit het complete album The Final Countdown. Herkenbaarheid troef natuurlijk vanaf de eerste tonen tot en met de reprise van het titelnummer. Liedjes als Rock The Night en Heart Of Stone gaan er nog altijd in als koek en de Deep Purple invloeden komen sterk naar voren op een nummer als Danger On The Track. Minpunt van een integrale uitvoering is dat ook een paar mindere nummers worden gespeeld. Het enthousiasme, de goede stem van Joey Tempest en het lekkere snarenwerk van John Norum vergoedden echter alles. Europe behoort al jaren tot de top van de europese rockacts en dit goede livealbum onderstreept hun status.

Onlangs heeft de band haar volgende studioalbum in de Abbey Road studios opgenomen dat in de herfst zal verschijnen. Net als bij War Of Kings zat producer Dave Cobb achter de knoppen. We kijken er daarom nu al reikhalzend naar uit. 1. Hole In My Pocket (Live)
 2. The Second Day (Live)
 3. Praise You (Live)
 4. Nothin To Ya (Live)
 5. California 405 (Live)
 6. Angels (With Broken Hearts) (Live)
 7. Days Of Rock 'n' Roll (Live)
 8. Children Of The Mind (Live)
 9. Rainbow Bridge (Live)
 10. Vasastan (Live)
 11. Light It Up (Live)
 12. War Of Kings (Live)
 13. The Final Countdown (Live)
 14. Rock The Night (Live)
 15. Carrie (Live)
 16. Danger On The Track (Live)
 17. Ninja (Live)
 18. Cherokee (Live)
 19. Time Has Come (Live)
 20. Heart Of Stone (Live)
 21. On The Loose (Live)
 22. Love Chaser (Live)
 23. The Final Countdown (Reprise) (Live)