×

Recensie

Jazz

22 maart 2012

Erik Johannessen

Inkblots

Geschreven door: Henning Bolte

Inkblots Erik Johannessen Jazz 4 Erik Johannessen – Inkblots Written in Music https://writteninmusic.com

Rauw, relaxed, ruizend, ritmisch rijk is deze muziek van de troep van trombonist Erik Johannessen (1975) met bassist Jon Rune Strøm (1985), drummer Erik Nylander (1981) en gasttrombonist Øyvind Brække (1969) van The Source als lichtend voorbeeld. Het is het debuutalbum van Johannessen als leider. Johannessen speelt o.a. in Jaga Jazzist, Ensemble Denada, Funky Hot Grits, Baba Raku Orchestra en vormt samen met saxofonist Eirik Hegdal en drumwhizz Gard Nilssen de groep Lord Kelvin. Twee van de musici zijn inmiddels ook in Nederland of in Nederlandse werkverbanden gespot. Bassist Strøm is te vinden bij Cactus Truck en Nylander met diverse Nederlandse musici bij de Interactions Nederland – Zuidafrika in juni van dit jaar. Inkblots is Johannessens debuut als leider op het kersverse kleine Noorse label Gigafon.

Over simpele en scherpe uitgangspunten en lijnen gaat de groep sophisticated aan de slag. Helder, open en met een zeer directe soundquality. Zelfs in de ronde ballad Egg Radio, een compositie van Bill Frisell, houdt de muziek haar rauwe ruizende kwaliteit die zulke zielsdirecte impact heeft. Twee trombones, die elkaar zo gaaf en krachtig omspelen – het levert een gans geweldig groot geluid op, gutsy goed!

Beeldend, barstend van speelplezier en bordevol speelideeën van grote diversiteit! The Wooden Crane of Gdansk is daar een bijzonder voorbeeld van. Raak hoe het drietal met zijn kleine middelen het monster aan de Baltische zee muzikaal voor je oren tot leven brengen!

En in Grammercy Riffs onderga je blij hoe Strøm zijn darmsnarige bas laat gonzen als een Marokkaanse guimbri. Door dit generatieverbond wordt geen verzorgde jazz gespeeld maar muziek van Mingus-kwaliteit met de centrifugaalkrachten van nu.

www.gigafon.no

Tracklisting Inkblots

 1. Swamp Thing
 2. A Comedian Died In New York
 3. Gramercy Riffs
 4. Mystic
 5. Crane Of Gdansk
 6. The Gap
 7. Liberty Bridge
 8. Inkblots
 9. Every Day
 10. Whale Song Sing-Along
 11. Jeff Smax
 12. Egg Radio
 13. Fiddler’s Gardern